вторник, 28 октября 2014 г.

Нагорода за пильність


Нещодавно стали відомими для громадськості деталі історії, що сталася в Щорсі перед Пасхою, у квітні. Тоді правоохоронці затримали в нашому місті приїжджого з Росії, в якого були виявлені листівки антиукраїнського і сепаратистського змісту. А допоміг їм у цьому наш земляк В.І. Рибальченко.

- Навесні, коли Україною почали поширюватися тривожні події, - згадує В.І Рибальченко, - я долучився до роботи громадського формування з охорони правопорядку. Щорс – місто прикордонне, розташоване на перетині транспортних комунікацій, тож і існувала велика вірогідність, що вороги нашої державності намагатимуться дестабілізувати тут обстановку. Особливо актуальним це стало напередодні святкування Великодня. Одного разу ввечері я прийшов на чергування до гідропарку, в приміщенні якого нашому козацькому товариству виділили кімнату. Майже відразу помітив на лавочці незнайомого чоловіка. До мене долинула його розмова по телефону, в ході якої почулися слова: «Скільки мені тут сидіти і чекати?» Причому акцент людини був явно немісцевим…
В.І. Рибальченко виявив пильність. Підійшовши ближче, помітив у незнайомця пачку листівок з російським гербом. Зрозумівши, що готується щось особливе, наш земляк, не подаючи вигляду, відійшов за ялини і зателефонував до міліції. Коротко розповів про побачене. Незабаром до гідропарку приїхали правоохоронці та співробітники СБУ. Коли вони підійшли до підозрілого чоловіка, той намагався викинути свій мобільний телефон та листівки й вдати з себе «випадкового перехожого». При огляді в нього виявили три російські паспорти. Для з’ясування ситуації затриманого запросили «проїхатися, куди треба».
В.І. Рибальченку представники силових структур подякували за виявлену громадянську свідомість та патріотизм. Але попрохали поки що нікому не розповідати про подію. (Згодом стало відомо, що на залізничному вокзалі було затримано спільницю росіянина і розпочалося встановлення зв’язків групи сепаратистів з іншими зловмисниками). Лише у серпні наш земляк отримав повідомлення від компетентних органів про завершення цієї історії…
І ось на Покров Богородиці В.І. Рибальченко отримав за свій вчинок подяку від райвідділу міліції і грамоту та медаль – від козацького товариства. Причому Василь Іванович дуже скромно сприйняв звістку про нагородження. Вважає, що на його місці так зробив би кожен чоловік, який дбає про свою Вітчизну і порядок у країні. Зрештою, боротьба з російською агресією та сепаратизмом є обов’язком свідомих громадян.
В.І. Рибальченко родом із Займища, йому 53 роки. Колись був депутатом сільради. Співає у хорі «Спадщина». Любить господарювати, каже – земля за душевне ставлення добре людині віддячить. І вважає, що в житті усе треба робити з усмішкою, з чистим серцем. Тоді й настане очікуваний мир і настануть кращі часи.
Фото Олега
МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий