вторник, 21 октября 2014 г.

Чорні плями згарищ

У значній мірі емоційним було засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій головував І-ий заступник голови райдержадміністрації Л.К. Комісаренко. Річ у тім, що на Щорсівщині почала складатися доволі загрозлива ситуація через численні пожежі в природних угіддях.



Начальник відділу в справах надзвичайних ситуацій О.Колотуша у вступному слові констатував: вже два місяці поспіль над районом ніяк не розвіється дим. Горять болота, поля, плавні. Яким чином органи влади, самоврядування та громадськість можуть протидіяти цим негативним процесам? Начальник райвідділу ДСНС А.Терещенко, характеризуючи ситуацію, розповів, як з початку року вже зафіксовано 86 пожеж. (Хоча за аналогічний період торік було майже удвічі мене – 44). Разом з цим А.Терещенко не зміг назвати точну цифру – скільки саме займань сталося в природі. Вже згодом з’ясувалося, що вогонь нашкодив екосистемі понад тридцять разів. Про причини такого стану він висловився коротко: людський фактор. Хотілося б припустити, ніби виною є «необережне поводження з вогнем», однак реальність явно інакша. Є відомий приклад, коли минулого тижня один із співробітників пожежної служби у вільний час рибалив, ставши свідком того, як якісь хлопчаки кинули в очерет петарду – і накивали п’ятами. А вітер миттєво розніс полум’я на великій території. Також існують підстави стверджувати: явно неадекватні громадяни свідомо підпалюють суху траву. На жаль, з літа пожежна інспекція позбавлена повноважень штрафувати винних у «грі з вогнем». Натомість правоохоронці досі не встановили жодної особи, яка завдала «гарячої шкоди» довкіллю.
Надалі присутні вислухали конкретну промову, як-то кажуть – на злобу дня керівника райагролісгоспу В.Приходька. Його підприємство на протидію пожежам витратило цьогоріч уже п’ятдесят тисяч гривень. Люди й техніка задіяні інколи в трьох місцях району одночасно. Займання в полі – це одночасно загроза лісу, а потім (не дай Боже!) може надійти черга і будинків по селах, як це колись було в Безуглівці. Обстановка в районі надзвичайна, підпали угідь набрали масового характеру. По селах люди мають знати паліїв, бо це не зі Щорса приїхали під Софіївку чи Смяч, щоб кинути запалений сірник у торфовище. Тому потрібні об’єднані зусилля держслужб, сільрад та простих людей, щоб протидіяти лиху. Інакше з таким ставленням до рідної природи ми втратимо все: риби в річках майже не лишилося (браконьєри-електровудники постаралися), тваринний світ теж потерпає, а якщо не спинити «вогняну вакханалію», то й лісу може не бути. І одним з конкретних заходів має стати забезпечення пожежної служби пальним для оперативнішого реагування на пожежі. Зрештою, в нашій області вже є факти, коли полум’я з полів перекидалося на хати, тому ми не повинні допустити такого. (До речі, А.Терещенко підтвердив невтішний факт: цьогоріч з держбюджету місцева пожежна частина отримала аж (!) сто літрів пального. Решту ж потреби задовольнили спонсори, мешканці району, райдержадміністрація тощо).
Під час обговорення – що можемо зробити? – учасники зібрання схвалили пропозицію Староборовицького сільського голови Н.Моцар - разом з депутатами сільрад обійти кожен двір і провести наполегливу роз’яснювальну роботу серед населення. Також важливо знайти методи впливу на громадян, які, навіть криючись, грають з вогнем. Як приклад – до одного села приїхав чоловік з Гомеля, аби оглянути батьківську хату. Покрутився надворі, підпалив за обійстям траву і «свиснув» додому. А в селі - пожежа. Як таку людину покарати?
Підсумовуючи роботу засідання, О.Колотуша наголосив на необхідності звернути увагу керівників сільгосппідприємств на суворе дотримання їхніми підлеглими правил протипожежної безпеки в угіддях. Також потрібно вивчити можливість надати допомогу пожежній частині у забезпеченні бензином. І найголовніше – місцева територіальна громада має усвідомити свою відповідальність за збереження довкілля. Ця проблема стосується кожної людини, бо всі дихають одним повітрям. Тож аби дим над районом не заважав дихати – підпалам слід покласти край.
Р.S. До того ж не виключено, що масові підпали природних угідь спричинені діяльністю російських шпигунів, які таким чином намагаються дестабілізувати обстановку та завдати максимального економічного збитку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий