понедельник, 20 октября 2014 г.

Африканська чума свриней у Щорсі





Ось уже тиждень мешканців міста й району лихоманить: у Щорсі в двох власних підсобних господарствах зафіксовані й офіційно підтверджені випадки захворювання і загибелі поросят від африканської чуми свиней. Минулого вівторка день у райдержадміністрації розпочався із засідання спеціальної комісії, до якої увійшли компетентні працівники багатьох служб.
Начальник управління ветмедицини у Щорському районі В.П. Білашко оголосив карантин і назвав адреси, звідки почалося розповсюдження біди. Діагноз підтверджений обласними та республіканськими спеціалістами. Зараз головне – локалізувати захворювання і не допустити його поширення. «На всіх виїздах зі Щорса, - констатував голова РДА П.Л. Мірошниченко, - слід обладнати ветеринарно-міліцейські пости, де постійно повинні знаходитися правоохоронець і ветспеціаліст, створені дезкилимки 4х10 метрів та вжиті інші запобіжні заходи». Було вирішено поставити п’ять постів на всіх основних шляхах, що ведуть із райцентру. Мова йшла про необхідність створення нормальних умов для їх роботи, адже на вулиці пізня осінь.
М’ясо для споживання населенням будуть завозити з інших регіонів при наявності відповідних документів. Тут доречно нагадати, що компетентною комісією були перш за все визначені зони біди: трикілометрова зона навколо виявленого захворювання, тобто практично все місто – це вогнище африканської чуми свиней; наступні три кілометри навколо – зона захисту. Або іншими словами – зона ризику. І вже далі в діаметрі 150 кілометрів(!) – зона нагляду. Ось саме із-за її меж і будуть завозити до нас м’ясні продукти.
 На засіданні комісії були присутні начальник обласної лікарні ветеринарної медицини М.П. Заєць, а також директор і фахівці міжрегіональної ветеринарної лабораторії. Вони відповідали на численні запитання, наголошували на необхідності діяти швидко й оперативно. Так само рішуче були налаштовані й офіцери МНС – як щорські, так і з області. Ситуацію ускладнює також наявність у місті залізниці. Тож задіяні й правоохоронці лінійного відділення міліції.
Спеціальні бригади уже котрий день обстежують приватні господарства на наявність у них свиней. Подвірні обходи здійснюють правоохоронці, представники міськради, ветеринарні  фахівці. Забитих тварин одразу вантажать  і вивозять за місто на спеціально відведене місце, де трупи спалюють.
- Епізоотична ситуація у районі дуже складна, - зазначає М.П. Заєць. – На Україні перший випадок  захворювання на африканську чуму свиней виник у Луганській області ще в січні нинішнього року. Потім у кінці серпня зафіксували випадок у Корюківському районі, нещодавно у Ніжинському районі. Щоб ні в кого не було сумнівів у правильності діагнозу, підтвердження маємо не лише обласних інстанцій, а й від науковців із Києва. До речі, вони нині активно працюють у Щорсі. Дослідження, експертизи, висновки – на найвищому рівні.
На нараді ішла мова про можливу заборону всіх видів полювання та відлову диких звірів. Оголошено карантин, який триває 40 днів із дня виявлення останнього випадку захворювання. Слід пам’ятати, що африканська чума свиней – найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Зараження нею свиней означає знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції (трикілометрова зона), що, відповідно, призводить до непомірних збитків. Держава їх буде відшкодовувати в розмірі 23 грн. за кілограм живої ваги тварини. Про подальший перебіг подій, пов’язаних із боротьбою із цим небезпечним захворюванням свиней, читайте в наступному номері.
Валентина ВОЛОКУШИНА.
Фото Леоніда ШЛОМИ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий