пятница, 10 октября 2014 г.

Тягар відомий: борги

Розрахунки бюджетних установ Щорсівщини за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги – тема доволі розлога і в значній мірі суперечлива. Причина відома: через нестачу коштів і фінансову кризу в державі протягом останніх кількох років спостерігалася очевидна проблема – борг перед підприємствами тепло- і газопостачання. Ситуацію можна проілюструвати на прикладі тих установ, які знаходяться на утриманні районного бюджету.



Отже, для початку слід констатувати, що на початку нинішнього року сукупна кредиторська заборгованість за ЖКП та енергоносії з боку освіти, медицини, культури тощо склала величезну суму – 1 мільйон 774 тисячі гривень. Тому протягом року нинішньому районному керівництву довелося турбуватися не лише про сплату поточних платежів, а й про закриття «старих» боргів. Завдяки вжитим заходам і зваженому підходу станом на 1 жовтня 2014 року вдалося суттєво виправити ситуацію. Якщо цьогоріч за 9 місяців було спожито енергоносіїв та ЖКП на три мільйони гривень, то з підприємствами (надавачами послуг) провели розрахунків на 2 мільйони 159,3 тис. грн. Паралельно було сплачено 1 мільйон 651 тис. грн. боргу за минулий рік.
Розглянувши структуру нині існуючої заборгованості, доводиться зауважити – у загальному показнику (969,7 тис. грн.) левова частка – це непроплачені послуги з теплопостачання – 850,8 тис. грн. (По райлікарні – майже півмільйона, відділу освіти – 278,7 тис. грн., відділу культури – 98,3 тис. грн.).
Воно й дійсно, централізоване опалення, яким відає місцева дільниця «Облтеплокомуненерго», доволі дороге задоволення. У Щорсі цим підприємством тепло подається в районний Будинок культури, райлікарню, школи №1 і №2, дитячий садок та комплекс «школа-сад». (Це, окрім тих закладів, що належать до структур вищих органів виконавчої влади – управлінь юстиції та пенсійного фонду, казначейської служби тощо). Усі разом установи і організації, що фінансуються з місцевого бюджету, отримали послуг теплопостачання на суму понад дев’ятсот тисяч гривень. (До останнього часу діяв тариф 987,2 грн. за Гкал, але з огляду на загальне подорожчання ціна у цій сфері теж зростатиме).
Треба додати, що «для бюджету» водопостачання коштує 9 грн. 85 коп. за «куб», водовідведення – 29,58 грн. Природний газ обходиться в 6 грн. 46 коп. за «кубик» (а не як для населення – трохи більше гривні). Електрика – 1,45 за кВт. Протягом трьох кварталів бюджетна сфера району провела поточних розрахунків з підприємствами – надавачами послуг: за воду і каналізацію – 233,7 тис. грн. (загальний фонд) та 8,1 тис. (спецфонд); за газ – 587,1 тис. грн. (загальний фонд) та 5,2 тис. (спецфонд); за електрику – 774,1 тис. грн. (загальний фонд) та 38,7 тис. (спецфонд).
З огляду на наближення опалювального сезону першочерговою виглядає необхідність розрахуватися з «Облтеплокомуненерго». Це – сувора логіка реалій, бо залишити без тепла лікарню і школи з садками – таке годі й уявити. Хоча… У теплоенергетиків теж є над чим працювати. Причому не лише над підвищенням енергоефективності, а й над елементарною господарністю. Нещодавно увагу громадськості привернув такий факт: від котельні, яка розташована при райлікарні і яку обслуговують місцеві «тепловики», до міської школи №1 прокладена повітряна теплотраса довжиною в кількадесят метрів. З’ясувалося, що подекуди теплоізоляція з труб обдерта, люди розповідають, як узимку там можна гріти руки. Тобто опалюється небо, а про обсяги втрати тепла можна лише здогадуватися. І цей недолік слід обов’язково усунути.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий