среда, 29 октября 2014 г.

Небезпеку африканської чуми свиней локалізовано

Як уже повідомляла газета, у місті було виявлено й лабораторно підтверджено два випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). На засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації були оперативно розроблені й негайно вжиті усі заходи щодо нерозповсюдження небезпечної хвороби, від якої не існує ліків і вакцини. І хоч вона не несе ніякої загрози для людей, але залишається найнебезпечнішою для свиней і завдає свинарству як галузі непоправних втрат. Ми попросили начальника управління ветеринарної медицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА розповісти про методи й результати боротьби фахівців із АЧС.


- Із дати введення карантину ми здійснили подвірний обхід 2565 приватних господарств міста, вилучено та знищено 23 голови живих свиней та одну тушу загальною вагою 1186 кг. Проведено дезінфекцію в 16 господарствах загальною площею 2480 кв. м. На чотирьох карантинних ветеринарно-міліцейських постах оброблено понад 7 тис. одиниць транспортних засобів. У осередку виникнення АЧС знищили весь контамінований збудником матеріал. Проведено дворазову дезінфекцію, дератизацію і дезінсекцію. Повний комплекс ветеринарно-санітарних заходів в осередку АЧС завершено 18 жовтня. Крім того, проведено епізоотичне обстеження мисливських угідь навколо неблагополучного населеного пункту. Хворих та загиблих тварин не виявлено. Зроблено відстріл двох безпритульних тварин. Продезінфікували вісім годівниць та два майданчики для підгодовування диких тварин та територію навколо них загальною площею 120 кв. км. У селах зони нагляду провели клінічний огляд 105 голів свиней, усі тварини клінічно здорові.
- Володимире Петровичу, чи великий розмір завданої АЧС шкоди і яким чином вона буде компенсована населенню?
- Я вже називав, скільки голів і яка загальна вага знищених тварин. Сумарно буде виплачено людям 29 тис. 710 грн. Згідно із законом відшкодування майнової шкоди у зв’язку з вилученням сільськогосподарських тварин здійснюється за рахунок коштів резервного фонду бюджету. Облдержадміністрації направлене клопотання про виділення коштів з резервного фонду на відшкодування збитків у розмірі 20,4 грн. за 1 кг живої ваги вилучених свиней. При цьому надзвичайна комісія поставила перед міськрадою завдання використати кошти для виплати компенсації до 25 листопада поточного року. Законодавчо передбачено, що місцеве самоврядування повинне забезпечити усім необхідним для локалізації і ліквідації африканської чуми свиней. На жаль, наша міськрада не зовсім розуміє відповідальності моменту.
- Ходять чутки, що в районі Горбахи на узбіччі дороги знайдено труп домашньої свині. Тобто хтось діяв за принципом: у мене порося здохло, хай здохне й у сусіда?
- Так, труп поросяти знайдено під Михайлівкою, ще один – під Великим Щимелем. Їх просто вивезли й викинули. Свідомі люди спалили б чи глибоко закопали. Тож як тільки нам надходив сигнал, ми одразу ж реагували: виїжджали, підбирали й спалювали труп. І жоден із таких горе-господарів ні разу не задумався, що посіяне таким чином зло може повернутися в підсобне господарство, зараза може бути занесена будь-яким способом.
- Ще про одну чутку: є такі мешканці міста, які цілком серйозно стверджують, що ситуація з африканською чумою надумана. Мовляв, вилучених поросят не забивають та спалюють у спеціально відведеному місці, а вивозять у зону АТО, де сутужно з харчами.
- Яка дурниця. Вогнище захворювання в Щорсі на АЧС підтверджене на всіх рівнях. Зараз на території району працюють представники державної фітосанітарної та карантинної служб, відповідальні ветспеціалісти з області, завсектором санітарної служби МВС, співробітники карантинної ветеринарної міліції із Полтавської, Київської та Чернігівської областей, задіяно кілька чоловік із батальйону особливого призначення МВС «Чернігів». Принагідно хочу подякувати працівникам ветеринарних служб нашого району. Незалежно від посади й освіти – лікарі, фельдшери, бухгалтери – щодня напружено працюють на постах по 15 годин поспіль. І навіть попри застуду, нездоров’я виходять на чергування. До речі, карантин триватиме включно до 26 листопада (за умови, що не буде зафіксовано нових випадків захворювання).
- Виявлення у Щорсі фактів захворювання на африканську чуму свиней викликало великий переполох. Що Ви, Володимире Петровичу, порадите мешканцям сіл, адже здебільшого там утримують свиней?
- Головне – обережність. Ми оголосили всім сільським головам, що можемо роздати дезінфікуючі засоби, якими кожен господар має обробити покладений біля порогу сараю килимок. Таким чином буде знезаражуватися взуття, у якому будь-хто заходить у хлів. Адже не виключено, що на черевики може потрапити вірус. І, не дай Боже, у разі виникнення підозри про випадки захворювання свиней на АЧС, слід терміново зв’язатися з нами. Втім, будемо сподіватися, що докладені зусилля не були марними й ми вже локалізували спалах африканської чуми свиней.
Розмову вела Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий