четверг, 23 октября 2014 г.

І знову за тарифи Відбулась позачергова сесія міської ради, на порядку денному якої центральним питанням знову постало затвердження підвищених тарифів на комунальні послуги.

Що не кажіть, а демократія в нашому місті дедалі зміцнюється. Ще не забулось, як ми, пересічні громадяни, виборці, аби потрапити на сесію міськради чи засідання виконкому, змушені були, долаючи бюрократичні перепони, заздалегідь подати заяву. А бувало, що нам просто показували на двері.


Тим паче приємною несподіванкою стало те, що на нинішню сесію бажаючі громадяни прийшли без перепон. А їх було близько 80 чоловік. Прийшли небайдужі громадяни, яким вже в печінках зазіхання місцевого «Комунальника» на їх гаманці. Минуло менше року, коли вже значно підвищувались тарифи на воду і каналізацію. Тоді у відповідь на обурення людей керівник підприємства А.Дуля бив себе в груди, обіцяючи вжити заходів по скороченню витрат, розширенню послуг.
Час минув, а обіцянки залишилися мильною булькою. Знову комунальники, розписуючись у своїй безпорадності, стають на легший, без особливих клопотів шлях – підвищити тарифи. Зараз щорсівчани сплачують за 1 куб. м води і каналізації 31,52 грн. До речі, як свідчив виступ депутата В.Данилової, яка не полінувалася обдзвонити ряд районів, вже зараз це найвищий показник в області. А нам пропонується цю цифру довести до 43,47 грн.
Комунальники вирішили, користуючись непевною обстановкою в державі, погріти руки на беззахисних споживачах, яких зараз хто тільки не скубе, підвищуючи ціни заради своїх статків. І це при нинішніх знецінених зарплатах, які до того ж часто не виплачуються.
Справедливості заради слід сказати, що справді «Комунальник» теж поставлено у складні умови. Наприклад, в багато разів підвищено податок на природні ресурси. Наші законодавці замість того, щоб диференційовано підійти до розміру податку, тобто з олігархів, що кують свої капітали на нафті, вугіллі, лісі, брати податок по максимуму, стрижуть всіх під один гребінець.
І все ж, на думку споживачів, неспівмірне відношення між розміром спожитої води і каналізації, витрат якої закладено втричі більше. Мер міста Р.Зуб пояснив це великою потужністю очисних споруд, будівництво яких розраховувалось на так і не збудований м’ясокомбінат, інші підприємства, що не працюють. Тобто не вистачає обсягу нечистот. Так що ж робити? Споживачі ж не можуть збільшити свою біологічну спроможність для збільшення відходів і заповнити систему. Певно, треба шукати інші шляхи і ресурси в її обслуговуванні.
У перші вихідні почалися перебої з водою, кажуть, з технічних причин. Якщо така практика триватиме, то, певно, слушним було зауваження депутата Г.Ісаченко. Вона нагадала, що в разі подання води з перебоями, споживач має право у п’ятиденний строк подати претензію, а виконавець зобов’язаний зробити перерахунок в бік зменшення. Відомо ж, скільки доводиться спускати води після відключення, аби позбутися іржі.
І ще. А як бути взимку з котельнями, індивідуальним опаленням? Особливо, якщо сильний мороз. Чи готовий «Комунальник» до відшкодування збитків через виведення систем з ладу?
Йшлося про відшкодування збитків «Комунальника» різниці у тарифах за рахунок бюджету міськради. Невже депутатам невідомо, що коштів там катма? Хочеться спитати: а наскільки розумно, по-господарському ними розпоряджаються? Взяти, приміром, впорядкування міського стадіону, на яке міська рада виділила близько 800 тис. грн. Враховуючи нинішній економічний стан, чи на часі вести ці роботи та ще перед зимою. Як кажуть, не до жиру, аби живу. А хто хоче займатися фізкультурою, знайде можливість поки і без стадіону.
Від присутніх можна було почути і радикальні пропозиції: не справляється А.Дуля зі своїми обов’язками, не вміє організувати роботу, то чи не варто чесно в цьому зізнатися і подати заяву про звільнення. З цього приводу хотілося б зауважити, що у вікопомні, зараз спаплюжені радянські часи, то такий безпорадний керівник і півроку не затримався на посаді. Бо хоч кадри і вирішують все, але коли це підкреслюється відповідальністю, сумлінням, турботою про підлеглих, інших людей.
Лунали пропозиції громадян передати «Комунальник» державі. Бо через його закритість, важко прослідкувати реальні, а не завищені витрати, розміри зарплат верхівки. В разі прозорості можна було б покласти край чуткам, що деякі кошти за приватні послуги не надходять до каси підприємства. Затрати ж списуються на споживачів. Пропозиції покластись на комісії, компетентних перевіряючих, певно, не допоможуть, враховуючи нашу корупцію і хабарництво.
Депутати знову не затвердили нових тарифів. Потрібних 16 голосів не вистачило, 5 – утрималося, а 7 – проголосували проти, довівши цим, хто справжній захисник народу. Але почуття підказує: це ще не кінець, а нам слід готуватись до нових «репресій».
…Біля будинку культури, де проходила сесія – численні агітаційні намети кандидатів у депутати Верховної Ради. Чи ж знайдеться серед них той, хто по-справжньому захищатиме людей.
М.ЛУКАШОВА,
м.Щорс

Комментариев нет:

Отправить комментарий