среда, 29 октября 2014 г.

ПОДАРУНКИ ВІД ЗЕМЛЯКА

Ось уже багато років наш земляк, уродженець Старих Борович Микола МАКСИМЕЦЬ у відпустку поспішає до отчого порогу. Тут на нього чекає старенька матуся, світлі дитячі спогади, друзі-однокласники, до болю мила поліська природа. Поріднившись із Буковиною, де має цікаву роботу, сім’ю, де народилися його сини, щороку приїжджає на малу батьківщину, щоб порадувати матусю. А ще набратися від рідної землі сили й наснаги для творчості. І щоразу заходить до редакції газети «Промінь» (саме тут він відбувся як журналіст – випускником Київського держуніверситету імені Т.Г. Шевченка газетяр розпочинав свою трудову діяльність). А ще радує нас своїми новими доробками.



Ще не потьмяніли враження від автобіографічної повісті «Таємниця гори діда Лева». А вже на підході нова книга. Втім, хай це стане сюрпризом для шанувальників його творчості. Цього разу з приємністю взяла до рук чудово оформлену книгу «Небесна сотня» - антологію майданівських віршів, яку упорядкувала Леся Воронюк. Серед інших віршованих творів – «Євромайдан», написаний Миколою Максимцем під враженням побаченого й пережитого (його молодший син Сашко, студент Київського національного університету, разом із однокурсниками у мороз стояв на майдані). Приїжджав туди із Чернівців і батько.
Книга виготовлена й видана у Чернівцях видавничим домом «БукРек», де головним редактором - Микола Максимець, під гаслом: «Небесній сотні - сотня поетична». Вона має дуже позитивний резонанс, її тепло сприйняли у Польщі, Канаді та інших країнах. Головне, що відзначають її читачі, у книги є душа. Познайомитися з нею відтепер можуть і завсідники центральної районної бібліотеки, яка отримала ошатний томик від М.М. Максимця.
Напевне, серед читачів знайдуться такі, кого зацікавить іще один подарунок земляка бібліотеці: побачили світ два томи із запланованого тритомника «Від депортації до депортації. Суспільно-політичне життя холмсько-підляських українців (1915-1947 роки). Дослідження, спогади, документи». Кожен із трьох томів має обсяг у межах тисячі сторінок. Автори – Юрій і Віталій Макари, Михайло Горний і Анатолій Салюк. Історики, науковці, люди різних професій об’єднали в цій фундаментальній праці спогади тих, хто був депортований. Мова видання – українська, але передмова і післяслово подані польською, німецькою, французькою, англійською та російською. М.М. Максимець має пряму причетність до унікального видання – він редактор тритомника.
Серед щедрих дарунків нашого земляка бібліотеці – десять двотомних комплектів багатотомного видання «Українські народні казки. Чернігівщина». Редактори Микола Максимець і Леся Колодій навіть намагалися зберегти колорит місцевих говірок. Записав, упорядкував і літературно опрацював цей величезний труд уже нині покійний Микола Зінчук, який упродовж 36 років зібрав понад 8 тисяч українських народних казок. Останні – 39 і 40 томи –об’єднали казки самобутнього етнографічного регіону України – Чернігівщини, записані у 2007-2008 роках. Щорський район представлений Лосевою Слободою, Клюсами, Сновським, Єліним, Тихоновичами, Старою Руднею, Жовіддю, Смяччю. Директор Щорської центральної бібліотечної системи Н.П. Мокросноп із вдячністю прийняла подарунки.
Перебуваючи на Чернігівщині у відпустці, Микола Миколайович відвідав історичні місця – Батурин, Крути і батьківщину Пантелеймона Куліша село Мотронівку у Ганниній Пустині. Останній маршрут був не випадковим – цьогоріч М.М. Максимець став лауреатом премії П. Куліша в номінації «За журналістські публіцистичні нариси, ессе, опубліковані в чернігівських газетах». Напевне, читачі «Деснянської правди» пригадують ці публікації. Приміром, «Троянда Поліського краю» - оповідь про Ельзу Григорівну Фомську – вчительку, яка працювала на Буковині і в Староборовицькій школі Щорського району. Незабутньому Івану Миколайчуку присвячений був нарис «Пастух білого птаха». «Тривожна тиша Лісограду» повертає нас до Єліного часів Великої Вітчизняної війни. Знайшли відгук у читачів і статті «Останній бій комісара», «Приїжджайте, синочки» та «Чернігів зустрічає земляків».
Перед від’їздом до Чернівців наш земляк пообіцяв у 2015 році презентувавти читачам районної бібліотеки свою нову книгу. Чекаємо наступних зустрічей.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий