понедельник, 6 октября 2014 г.

Збільшують виробництво яєць

Птахопідприємство ТОВ «МК «Добробут» нині працює в особливому режимі. 42 тисячі курок-несучок уже посадили на свої звичні місця й із середини жовтня ці молодки почнуть нести яйця. Швидкими темпами виконали ремонт трьох пташників, їх дезінфекцію та дегазацію.
- Працюємо до півночі, часто і вночі, - розповідає заступник директора підприємства В.В. Пилипенко. – На капітальний ремонт сараю, що не експлуатувався п’ять років, пішло близько 200 тисяч гривень. Якщо в старих сараях поїння жолобкове, то в цьому сучасне ніпельне. У попередні роки поголів’я несучок не перевищувало 25 тисяч. У зиму ввійде 42 тисячі курок породи Хайсекс коричневого і білого кольору, від яких отримуватимемо, відповідно, такого ж кольору і яйця. Справа в тому, що одні споживачі віддають перевагу білим яйцям, іншим подобаються коричневі. Але головне, що вони крупні й екологічно чисті. Тобто ми можемо запропонувати асортимент.


– За дев`ять місяців, – включається у розмову начальник управління агропромислового розвитку РДА Н.О.Дятел, – птахопідприємство одержало 3544 тис. яєць, по 244 на кожну курку-несучку. М`яса усього вироблено 171 т, в т.ч. м`яса птиці – 168 т.
Цьогоріч перевагу віддавали вирощуванню та реалізації бройлерів. Усього за рік продали 80 тисяч голів. Ця порода птиці користується у населення великим попитом: швидке дієтичне м’ясо до того ж іще й смачне. Коли постало питання про необхідність звільняти сараї, готувати їх до молодої продуктивної птиці, дорослу продали за три дні – щорсівчани звикли, що вона якісна. До речі, на Україні здорова птиця стає дефіцитом. Між тим, у ТОВ «МК «Добробут» суворо слідкують за термінами вакцинації та вчасно випоюють вітамінами.
Дирекція із вдячністю відгукується про ветеринарних працівників району, їх очільників В.П. Білашка та А.В.Лопатіна. Фахівці надали значну допомогу птахопідприємству у проведенні вакцинації. Розділив турботи виробничників і колектив ВПУЛГ на чолі з директором І.С. Вдовенком. Адже усе, що стосується птиці, потрібно робити швидко і вправно, щоб тварини отримали якнайменший стрес. Цього разу птицю посадили за пів дня, а раніше це розтягувалося на два.
Керівництво птахопідприємства обрало гнучку тактику виробництва. У залежності від кон’юнктури ринку віддають перевагу чи то виробництву яйця, а чи м’яса. Якщо в рік, що минає, вигідніше було вирощувати м’ясо й реалізувати бройлерів, колектив був націлений на це. Зараз у країні найшвидше піднімається ціна на яйця, а це означає, що доцільніше займатися цією галуззю птахівництва. Тим паче, що на підприємстві слідкують за здоров’ям птиці, вчасно проводять усі необхідні процедури. Лише на вакцину витратили 84 тисячі гривень. Між тим, ліки, вітаміни, добавки до кормів напряму залежать від курсу долара, а відтак помітно здорожчали. Добре, що завдяки гарним партнерським стосункам, які складалися довгі роки на довірі й порядності, можна сподіватися на авансування.
Оскільки розширюється виробництво, логічно, що збільшується кількість робочих місць. Частину людей взяли тимчасово, але до колективу планується додатково набрати близько десяти робітників, потрібен і фахівець - завідуючий виробництвом. В.В. Пилипенко з приємністю констатує, що народ приходить адекватний, із серйозними намірами – працювати сумлінно і довго. Радіє керівник, що багато гарної молоді розглядає роботу в ТОВ «МК «Добробут» як престижну й перспективну. Тим паче, що є у кого переймати досвід. Не роками – десятиліттями обраховується трудовий стаж у птахопідприємстві Андрія Симана. Без перебільшення на ньому тримається виробництво: він і зварювальні роботи виконує, він і токар, і фахівець в електриці, й дегазацію проводить. І як людина користується авторитетом, бо порядний, педантичний, культурний, вихований, скромний. До того ж має чудове почуття гумору.
- Словом, - підсумовує Валентина Василівна, - таких спеціалістів мало. Будь-яку роботу зробить як собі, потрібно – виконає інженерні розрахунки. У справу вкладає душу.
Погодьтеся, нечасто доводиться чути такі слова від керівників. Напевно, мине небагато часу й нове поповнення заслужить схвальні відгуки про свою роботу. А поки що потрібно заробляти авторитет.
Фото автора

Валентина Волокушина

Комментариев нет:

Отправить комментарий