пятница, 10 октября 2014 г.

На щастя, чуми свиней не виявлено

Понад місяць тому наш край сколихнула тривожна звістка: у сусідньому (Корюківському) районі виявлено спалах захворюваності на африканську чуму свиней. Було оголошено карантинні заходи, на загроженій території розпочато масовий забій та утилізацію хрюшок.



І всі ці процеси відбувалися в атмосфері очікування: а ну ж як болячка розповсюджуватиметься далі? Врешті-решт, дикі свині можуть мігрувати на відстані у десятки кілометрів, тому добігти якомусь веприку від Прибині до Гвоздиківки – раз плюнути . (Чи раз чхнути). Легко, одним словом. З метою виявити, чи є поміж дикого поголів’я хворі на африканську чуму, мисливці північних районів Чернігівщини у взаємодії з відповідними органами ветеринарного контролю, вийшли «на відстріл контрольних особин». Як розповів «Променю» голова райради УТМР М.О. Мураха, у вересні єгерський склад організації в урочищі «Кленове», неподалік Хотунич, добув дикого кабанчика, з якого були взяті для досліджень селезінка й лімфовузли. Матеріали відправили до Києва. Там з’ясувалося, що вірусу чуми в організмі тварини не було. До речі, по інших районах відстріляли набагато більше диких свиней, але хворих теж не виявили. Є надія, що на Чернігівщині про африканську чуму свиней більше не говоритимуть, точніше кажучи, заразу цю ніхто більше не занесе.
Принагідно М.О. Мураха сказав, що з 1 листопада починається сезон полювання на хутряного звіра. По зайця можна вирушати в суботу, а лисиць, єнотовидних собак, вовків дозволяється стріляти як у суботу, так і в неділю. Полювати у ме­жах відтворювальних ділянок заборонено. При собі мисливець повинен мати дозвільні документи і відстрільну та контрольні картки. Завершиться сезон полювання на хутрового звіра 31 січня.

Комментариев нет:

Отправить комментарий