воскресенье, 24 января 2021 г.

Мороз, корона­вірус, вовки і смерть на пожежі

 Давно вже на Сновщину не навідувався мороз такої сили. Тиждень почався з температури у -21 градус. У вівторок вранці прилад спостереження на місцевій метеостанції підтвердив аналогічний показник. А ось у середу явно похолодало, бо було зафіксовано 24,4 градуса морозу. До речі, на сусідній Корюківщині мороз сягав 27 градусів. Така погода створила певні незручності для людей. У декого вдома замерзли труби водогону…  Хоча дехто радіє  сильному морозу, бо вважає, що він здатний перешкодити поширенню коронавірусної  інфекції.

Загалом ситуація із захворюваністю на COVID-19 потроху стабілізується. За словами  заступника генерального директора райлікарні Ірини Якубовської, якщо раніше за день могло додатися від 6 до 10 нових  хворих, то зараз -  майже удвічі менше. Станом на 21 січня в інфекційному і перепрофільованому неврологічному відділеннях меддопомога надавалася 30 пацієнтам. 

Вже використовується нещодавно встановлений апарат для проведення імуноферментного аналізу. Першими пройшли дослідження 20 працівників лікарні. У 15 з них були виявлені антитіла,  тобто вони раніше вже перехворіли на коронавірус.

Тепер ІФА-дослідження можна оперативно робити для будь-якого мешканця Сновщини тут, на місці. Відбір зразків крові проводитиметься у понеділок, вівторок, середу і четвер. Направлення від сімейного лікаря не є обов’язковим. Треба звернутися до кабінету № 217 поліклініки, там все оформлять. Щоправда, аналіз буде платним, бо наша лікарня не фінансується з центрального  бюджету за так званим ковідним пакетом.  Необхідно звернути увагу людей на те, що госпіталізація на стаціонар райлікарні проводиться лише за умови проходження ІФА-дослідження.

Сніг, який випав на минулому тижні, допоміг розпочати активне полювання на вовків. Як розповів «Променю» голова райради УТМР Ігор Мося, нещодавно було організовано загон на хижаків між селами Рогізки і Лосева Слобода.  У результаті на мисливців вийшов один сіроманець, який після пострілів зазнав поранень, але зміг утекти.  (Детальніше про це полювання «Промінь» розповість у наступному номері). Також Ігор Мося нагадав, що 24 січня завершується сезон полювання на зайця. А надалі  до 28 лютого триватиме добування лисиць, єнотовидних собак і вовків за одноразовими відстрільними картками і в присутності представників єгерської служби. 

Не обійшлося в нашому краї без сумних новин. Увечері 19 січня черговий пожежної частини у Сновську прийняв повідомлення про займання у хаті старенького мешканця села Великий Щимель. Прибувши на місце події (по вул. Александрова), вогнеборці розпочали боротьбу з полум’ям. Скоріш за все причиною виникнення пожежі стало коротке замикання в електромережі, найбільш обгоріле місце було біля холодильника. Господаря на той момент вже винесли з оселі – мертвого. Ймовірно, причиною смерті Петра Романовича Ушатого, 1937 р.н., стало те, що він задихнувся в диму. Вогонь пошкодив стіну, покрівлю та перекриття хати на площі 8 кв. м, речі домашнього вжитку. Гасінням пожежі займалися відразу  два караули  місцевої державної пожежно-рятувальної частини. 

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий