понедельник, 14 марта 2016 г.

Козацька земля

Сьогодні – день землевпорядника, професійне свято людей, чия робота пов’язана з вічною цінністю. Бо добре відомою є філософська сентенція: саме із землі все починається і землею закінчується.
Користуючись нагодою, „Промінь” розповість про такий аспект діяльності землевпорядної служби, як виділення ділянок учасникам антитерористичної операції та членам їхніх сімей. Історія ніби повторюється: колись, у давнину, козаки, які захищали Вітчизну, отримували від держави земельні наділи.
Ще в липні 2014 року тодішній керівник Держгеокадастру України дав доручення підлеглим територіальним органам створити режим максимального сприяння при отриманні учасниками бойових дій земельних ділянок. Дана ситуація регламентується статтею 118 Земельного Кодексу. Кожен громадянин України має право отримати безкоштовно: ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку (в місті – до 10 „соток”, по селах – до 25); для ведення особистого селянського господарства (до 2 гектарів); для дачного будівництва (до 10 „соток”), для садівництва (до 12 „соток”); для гаражного будівництва (до 1 „сотки”). Виділення здійснюється з територій, відведених під забудову або із земель запасу, резерву.
То що ж повинен зробити демобілізований військовий, аби отримати землю? Докладно про цю процедуру розповіла в.о. начальника відділу Держгеокадастру в Щорському районі В.Недвіга. Отже, спочатку громадянин має визначитися, яка земля йому потрібна. Якщо ділянка в межах населеного пункту – для будівництва хати, гаража, дачі, він пише заяву до міської чи сільської ради і на найближчій сесії, не більш як за місяць, йому видають документ про виділення. Коли ж йому треба грунти за межами населеного пункту для особистого селянського господарства, то в такому випадку слід писати заяву в головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області. Не більш як за місяць заявник отримує перший документ, в якому йдеться про те, що він може замовити проект відведення земельної ділянки. Пояснюючи просто, це матеріали технічного опису, координатів меж ділянки тощо. Таку роботу виконують лише приватні фірми, їхні розцінки бувають різними. (У Щорсі зараз діє одне таке підприємство, послуги якого раніше оцінювалися в 1500 грн з учасника бойових дій). Протягом кількох тижнів проектну документацію виготовлять (а, може, й раніше), опісля людина приходить до відділу Держгеокадастру в Щорсі. Спеціалісти не більш як за 14 днів перевіряють документи проекту, дають свій висновок, проводять необхідну реєстрацію і видають витяг із держземкадастру про ділянку. Наступний крок – візит до міськради чи сільради (якщо ділянка в межах населеного пункту), бо орган місцевого самоврядування повинен остаточно затвердити технічну документацію. (Для затвердження документів на ділянку особистого селянського господарства за межами населеного пункту доведеться їхати в Чернігів, до головного управління Держгеокадастру). Усі послуги органів самоврядування та Держгеокадастру безкоштовні. Громадянин платить лише раз – фірмі, яка складає проектну документацію. В усьому процесі виділення землі є один нюанс – щоб ділянка, яку хоче отримати людина, була в наявності. Бо, як відомо, в селах вільних земельних угідь достатньо, а в місті – вже починає відчуватися проблема. Загалом минулого і нинішнього року намір взяти землю виявили менше двадцяти наших земляків, які отримали посвідчення бойових дій. Це переважно мешканці Щорса та кількох сіл.
Більш детальну інформацію з усіх питань можна отримати з Інтернет-сайту Держгеокадастру http://land.gov.ua. Там є спеціальний розділ для учасників АТО, карти з усієї України, де позначені вільні ділянки, зарезервовані для такої категорії громадян. Скажімо, в нашому районі передбачено три додаткові масиви земель, на які можна подавати заявки. (Це у межах Кучинівської сільради – 22 га, Софіївської - 18,6 га, Тур’янської – 16 га). Загалом же слід зауважити, що місцеві землевпорядники доволі ефективно виконують покладені на них обов’язки. Такої тяганини в справах, як колись, уже нема.
P.S. Наостанок треба додати: оскільки ділянка вважається нерухомим майном, то володіння нею слід належним чином оформити. (Це для того, щоб колись передати в спадок, продати тощо). За словами начальника реєстраційної служби у Щорському районі В.Терехова, при таких діях сплачується реєстраційний збір у сумі 140 грн. А хто захоче отримати й інформаційну довідку – має доплатити ще 34 грн.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий