понедельник, 14 марта 2016 г.

Збалансоване харчування у піст – запорука доброго здоров’я!

Надходить Великий піст, натомість добігає кінця тиждень, котрий у народі звуть „масляним”. А далі ми маємо духовно очищатися, перестати чинити гріхи, ображати, а ще – збалансовано харчуватися нежирною їжею, аби не завдати шкоди здоров’ю. І не праві ті люди, хто думає, що пісні страви – несмачні, одноманітні. Це зовсім не так. Принаймні, ми для вас, шановні читачі,  назбирали купу рецептів, щоб використали у домашньому меню і були задоволеними й ситими. Ось спробуйте!

Пісні рибні зрази з грибами та морквою
Надзвичайно ніжні, ароматні та смачні рибні зрази обов’язково подаються з ніжним картопляним пюре та свіженькими овочами або салатиком. Від цих зраз ви і ваші родичі будуть у великому захваті.
Потрібно: 500 г рибного філе (будь-яка риба), 1,5 цибулі, 4 печериці, 0,5 моркви,  100 г батона,  2 ст. л. манки, зелень кропу, панірувальні сухарі, соняшникова олія, сіль, чорний перець.
Спосіб приготування:
Перемелюємо на м’ясорубці рибне філе та одну цибулю. Гарненько перемішуємо отриманий фарш. До нього додаємо манку, замочений у воді та віджатий батон, зелень кропу, сіль та перець за смаком. На сковорідці обсмажуємо подрібнені шампіньйони, половинку цибулі та моркви. З фаршу формуємо овальні котлетки. На одну котлету кладемо столову ложку начинки, після чого накриваємо другою котлеткою. Обкатуємо у панірувальних сухарях. На добре розігрітій сковорідці на маленькому вогні обсмажуємо зрази до золотистої скоринки.
Червона квасоля
в томатному соусі
Потрібно: консервована червона квасоля у власному соку - 2 банки, помідори - 4 шт., цибуля - 2 шт., часник - 2-3 зубці, оливкова олія - 2 ст. л., томатна паста - 2 ст. л., зелень петрушки - 1 пучок, кмин, коріандр, орегано, сіль, чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування: цибулю та часник почистити, помити і дрібно порізати. У глибокій сковороді розігріти оливкову олію. Додати до олії по дрібці кмину, коріандру та орегано, а через хвилину – часник з цибулею. Пасерувати протягом кількох хвилин.
Помідори помити та обдати окропом. Зняти з них шкірку та подрібнити блендером до однорідної консистенції пюре. Квасолю відкинути на друшляк і дати рідині стекти. Додати помідори і томатну пасту в сковороду з цибулею і часником. Довести суміш до кипіння, посолити і поперчити за смаком. Додати квасолю і тушкувати в томатному соусі протягом 10 хвилин. Подавати до столу гарячою, посипавши зеленню петрушки.
Вареники з грибами
Потрібно: 500 г свіжих грибів, 2 цибулини, сіль, мелений чорний перець.
Свіжі гриби відварити, відкинути на друшляк, дрібно посікти, додати нашатковану ріпчасту цибулю, сіль, перець і перемішати. З борошна й води замісити круте прісне тісто, накрити вологим рушником і залишити на 30-40 хвилин. Розкачати тісто у два тонкі пласти, на одному розкласти чайною ложкою шматочки грибного фаршу, накрити другим пластом і видавити чаркою.  Зажати кінчики рукою і вареники відварити у підсоленій воді. Подати з олією або грибним соусом.
Картопляний торт
Для тіста: 1,5 кг картоплі, 1,5 чайної ложки крохмалю, сіль та перець – за смаком.
Картоплю почистити,  натерти на терці з великими вічками, промити водою і залити окропом на 5 хвилин.
Для начинки: 0,5 кг грибів (свіжих, квашених, маринованих – на смак) та 0,5 кг цибулі.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий