понедельник, 28 марта 2016 г.

Наші професії: сучасність і майбутнє

Щорське вище професійне училище лісового господарства по праву належить до числа сучасних навчальних закладів, які готують фахівців для різних галузей економіки. Завдяки високому рівню професіоналізму викладачів та майстрів виробничого навчання і чудовій матеріально-технічній базі в закладі створено належні умови для ефективної підготовки робітничих кадрів. Таким чином у молоді є можливість здобути необхідні знання й зробити перший самостійний крок у своїй трудовій біографії.


Запрошуючи випускників шкіл на навчання, ми беремо на себе відповідальність за їхнє майбутнє виховання і професійне зростання. Батьки хочуть бачити власних дітей здоровими, соціально захищеними, здатними опанувати перспективні спеціальності й знайти згодом хорошу роботу. Вважаю, що у нашому училищі всі ці сподівання стануть реальністю. Молоді люди отримають бажану професію або продовжать освіту у вищих навчальних закладах. Правильний вибір життєвого шляху – запорука прихильної долі.
Лариса ДУБИНА, директор Щорського вищого професійного
училища лісового господарства
Історія
В епоху масштабних суспільних та економічних змін Щорське вище професійне училище лісового господарства не лише утримало своє місце на ринку освітніх послуг, а й змогло реалізувати низку перспективних проектів розвитку. Історія навчального закладу розпочалася ще 1967 року, коли у Щорсі було створене ПТУ. Згодом на його базі започаткував свою роботу професійний ліцей, а з 2007 року діє вище професійне училище лісового господарства.
Сучасність

Щорське ВПУЛГ на базі 9 класів готує робітників за такими спеціальностями. Штукатур, лицювальник-плиточник; маляр (3 роки навчання). Кухар, кондитер (3,5 року навчання). Озеленювач; лісник, єгер (3 роки навчання). Столяр, верстатник деревообробних верстатів (3,5 року навчання). Для осіб, які закінчили 11 класів, пропонуються такі спеціальності. Лісник; єгер (1 рік навчання). Кухар (1,5 року навчання). Столяр, верстатник деревообробних верстатів (1,5 року навчання). Штукатур, лицювальник-плиточник; маляр (1 рік навчання). Навчання безкоштовне. Додатково бажаючі можуть отримати професію водія автомобіля (категорія „С”) і тракториста (категорія „А”). Учні отримують стипендію, забезпечуються харчуванням (обід), приїжджим надається гуртожиток. Випускники груп за такими спеціальностями, як „лісник, єгер” та „озеленювач” мають можливість без складання ЗНО та екзаменів продовжити своє навчання у ВПУЛГ і отримати диплом „Молодшого спеціаліста” за спеціальністю „Лісове господарство”. Також є варіанти продовжити здобуття освіти в Чугуєво-Бобчанському лісовому коледжі (Харківська область). Випускники груп штукатурів та лицювальників-плиточників можуть скористатися нагодою і підвищити свій кваліфікаційний рівень в Остерському коледжі будівництва та дизайну (Чернігівська область) і в Конотопському індустріально-педагогічному технікумі (Сумська область).
Потенціал

У Щорському вищому професійному училищі нині навчається більше чотирьохсот учнів. Заклад має ліцензії на підготовку фахівців з 16 професій. Колектив складається з 98 працівників (у тому числі 47 – педагогів). Багато з них мають високий професійний рівень і численні відзнаки за успішну трудову діяльність. Викладач фізики та інформатики І.Покидько має відзнаку, здобуту в 2014 році на обласному конкурсі педагогічної майстерності „Вчитель року”, викладач спецдисциплін напряму „Лісове господарство” В.Демченко успішно взяла участь в обласному конкурсі „Зірка профтехосвіти-2016”. А викладач спецдисциплін напряму „Лісове господарство” М.Бага, відомий спеціаліст-практик у сфері озеленення територій та садівництва, просто живе своєю улюбленою професією, постійно дбаючи про вдосконалення процесу навчання дітей. Чудово працюють майстер лісового господарства Г.Медведкін, викладач спецпредметів у групах кухарів-кондитерів І.Насінник. Чудовий фахівець своєї справи Л.Медведкіна вже понад 20 років вчить хлопців та дівчат куховарити, а А.Рудник майже тридцять років є досвідченим наставником для майбутніх лицювальників-плиточників.
Основний навчальний корпус – це чотириповерхова будівля, де розміщені навчальні класи, лабораторії, комп’ютерний кабінет, слюсарна майстерня, деревообробний цех тощо. Протягом останніх п’яти років активно впроваджується структурована комп’ютерно-телекомунікаційна мережа. Засоби мультимедіа вже є реальністю для роботи училища. Учні ґрунтовно оволдодівають пакетами навчальних, контролюючих і прикладних програм. Для забезпечення процесу навчання і педагогічної діяльності в наявності є бібліотека, де створені сприятливі умови для самостійної роботи на комп`ютерах, зокрема – в мережі Інтернет, оперативного обміну інформацією за допомогою електронної пошти, комп`ютерного тестування з навчальних дисциплін та тестування через Інтернет за допомогою ІР-камери. Гуртожиток розрахований на 400 місць, на кожному поверсі обладнані кухні, побутові приміщення, душові, кімнати для навчання. Функціонують їдальня і буфет. Діти-пільговики отримують безкоштовне харчування. В училищі діє медпункт. Великий спортивний зал обладнаний для ігор з баскетболу, волейболу, міні-футболу, занять зі спортивної гімнастики, важкої атлетики, настільного тенісу. Встановлені також різноманітні тренажери. На території училища можна користуватися стадіоном і кількома спортивними майданчиками.
ВПУЛГ має базу в урочищі „Вешки” – зі ставком і місцем для відпочинку. Активно розвивається підсобне учбове господарство, зокрема – городництво, риборозведення тощо. Щорське ВПУЛГ саме заробляє необхідні кошти для оновлення своєї матеріально-технічної бази та реалізації проектів розвитку.
Ефективність
Як розповів заступник директора ВПУЛГ О.Царук, з випуску учнів 2015 року (їх було 147) працевлаштувалися 57%. Ще 27% продовжили навчання. Одним з напрямів є започаткована співпраця з Чернігівським технологічним університетом. На факультет життєдіяльності, природокористування і туризму (за умови успішного складання лише одного іспиту) можуть зараховувати на ІІІ курс тих випускників Щорського ВПУЛГ, які мають диплом „Молодшого спеціаліста” (спеціальність «Лісове господарство»).
Дуже важливим у роботі ВПУЛГ є і соціальний аспект. Серед учнів – 37 сиріт і тих, хто позбавлений батьківського піклування. Для них передбачений ряд пільг.
Для всіх учнів створюються належні умови змістовного дозвілля, культурного і творчого розвитку. Функціонують спортивні секції (в цьому напрямку добре працює О.Корнієнко), гурток художньої самодіяльності (керівник – В.Лашук). Організовуються змагання, конкурси, забезпечується участь у предметних олімпіадах. Нещодавно був проведений перший концерт у серії святкових заходів з нагоди 25-річчя Незалежності України. Під час нього згадувалося, що чимало випускників училища стали учасниками АТО. А двоє – Ю. Костюченко та О.Науменко – загинули в боях із російськими загарбниками. Виховання патріотизму і громадянської свідомості нині є важливим елементом роботи колективу ВПУЛГ.
Пріоритети
За словами директора ВПУЛГ Л.Дубини, вже давно у навчальному закладі взято курс на підготовку фахівців для лісової галузі. Це цілком логічно, адже в нашій області діють 11 держлісгоспів, 21 райагролісгосп, 3 військових лісгоспи, близько 50 підприємств лісогосподарського напрямку. Саме вони і є потенційними роботодавцями для випускників Щорського ВПУЛГ. Проте оскільки на Чернігівщині не було можливості здобути фах за спеціальністю „Лісове господарство” за рівнем „Молодший спеціаліст”, саме у Щорсі вирішили заповнити цю прогалину на місцевому ринку освітніх послуг.


У 2014 році рішенням акредитаційної комісії Міністерства освіти і науки ВПУЛГ отримало ліцензію на підготовку таких спеціалістів. Для цього були створені необхідні передумови. Розроблені навчальні програми, поліпшена матеріально-технічна база, накопичено відповідний кадровий потенціал. (На відділенні лісового господарства працюють 10 викладачів спецпредметів, 7 – гуманітарного циклу. Троє мають науковий ступінь кандидата наук, 1 є доцентом).
Колектив Щорського ВПУЛГ ставить перед собою конкретне завдання – щоб з часом навчальний заклад набув статусу коледжу лісового господарства. І разом з цим - розширити перелік пропонованих професій, зокрема таких, як технолог приготування їжі та дизайнер ландшафту. До речі, колектив училища ще з 2010 року має досвід ґрунтовної розробки всеукраїнського державного стандарту профтехосвіти за професіями „лісник, єгер”, зараз же працює над удосконаленням держстандарту професії „озеленювач”.
Плани
На найближчу перспективу плани у керівництва ВПУЛГ суто робочі. Вдосконалити плантацію новорічних ялинок і сосон, зробивши з неї повноцінне місце для проходження навчально-виробничої практики учнів груп лісогосподарських спеціальностей. На ще одній базі училища – в селі Камка - відвести площі під вирощування декоративних паркових культур. Загалом же і педагоги, і учні налаштовані на продовження курсу розвитку свого навчального закладу, поступово перетворюючи його на визнаний центр професійної освіти нашого краю.
Більше про діяльність ВПУЛГ можна дізнатися, скориставшись такими інформаційними ресурсами: блог http://vpulg.blogspot.com, e-mail snovskvpulg@gmail.com. Тел. 2-18-54.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий