понедельник, 21 марта 2016 г.

Фінал однієї комунальної історії

Своє професійне свято працівники комунального господарство зустрічатимуть у доволі неоднозначній атмосфері.  З одного боку – їхні підприємства опинилися ніби  в розбурханому  морі  перманентних реформ та суперечливого процесу тарифоутворення. А з іншого – звичайні робітники різноманітних служб продовжують нести на собі основний тягар забезпечення безперебійного функціонування систем, без яких тепер мало хто уявляє нормальне людське існування -  водопостачання, каналізації,  вивезення сміття тощо. На жаль, не в усіх випадках  подібну діяльність можна визнати успішною.

Як розповіла „Променю” начальник  відділу комунального господарства і будівництва райдержадміністрації Н.Близнюк, ще 11 березня відбулася нарада за участю в.о. голови РДА В.Радібеди, голови райради П.Мірошниченка та сільських голів із Заріччя, Займища, Суничного, Нових Борович, Старих Борович  і Гірська. Приводом став доконаний факт: треба щось робити, аби водогони у сільській місцевості не припинили функціонувати.  А причина виникнення проблеми – лист, який надійшов 3 лютого 2016 року до райдержадміністрації від власниці приватного підприємства „Щорський райсількомунгосп” Л.М. Дядечко.   Цим документом вона попередила, що  з 1 березня нинішнього   року її підприємство розриває договори оренди на обслуговування водогонів по селах Займище, Суничне,  Заріччя, Гірськ, Нові Боровичі (укладені 1 серпня  2012 р.) та Старі Боровичі (від 28 серпня 2014 р.). Мотивує ж  цей крок такими факторами: райсількомунгосп не має матеріальних і технічних можливостей якісно обслуговувати водопровідні  мережі; коштів, які підприємство отримує від споживачів води, нібито вистачає лише на оплату електроенергії  та податкових відрахувань, а на закупівлю матеріалів для ремонту і пального  - ні.
З огляду на суперечливу ситуацію,  „Промінь” вирішив розповісти читачам деякі деталі цієї історії.  Отже, по-перше, райсількомунгосп уже давно є приватним підприємством.  (Коли і  як це сталося – тема для окремої статті). Тому вплив на нього з боку  органів влади або місцевого самоврядування – суто символічний.  По-друге – системи водопостачання у селах  виглядають  наступним чином. Гірськ: довжина мережі  - 7 км, абонентів – 168, тариф – 9 грн 60 коп. за кубометр. Займище, відповідно:  5,2 км; 57 абонентів; 10  грн 35 коп. Заріччя: 5,2 км; 70 абонентів; 10 грн 12 коп.  Нові Боровичі: 8,1 км; 156 абонентів; 8 грн 23  коп. Старі Боровичі: 4 км; 85 абонентів; 9 грн 58 коп. Суничне: 2,9 км; 32 абоненти; 10 грн 35 коп. По всіх цих селах діє по одній водонапірній башті, а в Гірську - дві.
Сліз зазначити, що вже у попередньому році виникли проблеми з обслуговуванням водогонів з боку райсількомунгоспу. Наша газета писала, як мешканці Старих Борович були вимушені  самі збирати гроші й шукати робітників для ремонту  свердловини. Також існувала ще одна проблема, на яку  5 лютого 2016 року звернула увагу начальник  управління соцзахисту РДА О.Запорожець. Річ у тім,  що ця державна структура для оформлення субсидій на воду направляла  запити райсількомунгоспу (керівник – М.М. Шило) для отримання  необхідних даних. Але протягом 2015 року довідки  надавалися цим підприємством несвоєчасно, інколи -  з суперечливою інформацією. Знайти посадову  особу райсількомунгоспу, відповідальну за видачу довідок, було неможливо, бо за зазначеною в документах юридичною адресою підприємства вже знаходиться... приватний будинок. Через таку ситуацію для понад двадцяти домогосподарств у сільській місцевості  не вдалося оформити повноцінні субсидії...
На нараді в райдержадміністрації була висунута пропозиція до керівництва міського ПрАТ „Комунальник” – взяти на обслуговування водогони і по селах.  Але директор підприємства А.Дуля пояснив, що такий крок пов’язаний з  численними організаційно-правовими заходами і серйозними втратами коштів, тож наразі це навряд чи є можливим.
Учасники наради вирішили вивчити досвід сусідніх районів у налагодженні сільського водопостачання й потім дійти до якогось рішення. Адже створювати при кожній сільраді комунальні обслуговуючі підприємства – дорого й малоефективно. Фактично нині лишається один шлях – самоорганізація  споживачів води.
Стосовно ж райсількомунгоспу – то це  приклад того, як приватна господарська діяльність виявилася недієздатною в нинішніх реаліях нашого життя.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий