понедельник, 28 марта 2016 г.

Вони завжди готові прийти на допомогу

Захист прав дитини – один з основних пріоритетів
нашої держави, що зобов’язує усі органи влади
працювати в інтересах підростаючого покоління.
Сьогодні мова піде про службу у справах дітей, яка відзначила свій 20-літній ювілей. Вона здійснює заходи щодо захисту законних інтересів дітей, їх прав і свобод, вирішує питання соціального захисту та організації роботи із запобігання дитячої бездоглядності. У Щорському районі у служби жіноче обличчя. Очолює її Світлана Лихошерст, її надійні помічниці – завідуюча сектором опіки та піклування Галина Корецька та спеціаліст сектору Ірина Біба. На тендітні плечі цих жінок покладено обов’язок перейматися проблемами чужих дітей, тоді, коли їхні батьки цим не займаються.


Нині на первинному обліку служби перебуває 15 дітей-сиріт та 47  - позбавлених батьківського піклування. Серед них 44 знаходяться під опікою, 8 – у прийомних сім’ях, 1 – у дитячому будинку сімейного типу, 5 – в школах-інтернатах області, а 3 – навчаються в училищах. Одна дитина знаходиться в Ніжинському будинку-інтернаті.
Сім’я є і залишається найкращим середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини. Батьки повинні нести  відповідальність за створення належних умов своїм чадам, матеріально та емоційно підтримувати їх. Це можливо лише за умови належного виконання батьками своїх обов`язків. Трапляються ж випадки, коли суду доводиться приймати рішення про позбавлення батьківських прав батька або матір, бо примусити батьків піклуватися про своїх дітей неможливо.
Для таких хлопчиків і дівчат  у нашому районі створено 11 прийомних сімей (8 у місті та в селах Попільня, Тихоновичі і Єліне), у яких живуть 15 дітей та ще 5 студентів. Семеро дітей виховуються в Щорсі в будинку сімейного типу Куценків. У таких формах виховання діти можуть знаходитися до 18 років, а студенти – до 23-х.
Для того, щоб контролювати в яких умовах мешкають діти і чи не порушуються їхні права, служба у справах дітей РДА разом з центром соціальних служб для сім`ї дітей та молоді проводять рейди по району. За минулий рік обстежено 36 сімей, попереджено 16 батьків про неналежне виконання своїх обов’язків щодо виховання дітей. З цього приводу службою ініційоване питання про притягнення до адмінвідповідальності 9 осіб.
- Нині нам відомо про 39 дітей, які проживають в сім’ях і опинилися в складних життєвих обставинах. Вони весь час у нас на контролі: чи є що в дітей поїсти, чи пішли вони в школу, чи натоплена домівка і чи є в них одяг, - говорить начальник служби С.П.Лихошерст. – Адже окрім створення умов для влаштування дітей в сім`ї, наша служба спрямовує свою діяльність на те, щоб підтримати сім`ю саме тоді, коли її ще можна врятувати, попередити вилучення дитини з родини. Тобто ми працюємо не тільки на подолання наслідків сирітства, а й на його профілактику.
При райдержадміністрації діє комісія з питань захисту прав дитини, яка складається з представників  лікарні, РАГСу, поліції, та інших служб. Збирається вона щонайменше раз на місяць. Тут можуть заслуховувати батьків, чия поведінка  у вихованні дитини неналежна, розглядати спори між батьками про місце проживання дитини, її житлові і майнові права тощо.  Раз на квартал засідає координаційна рада у справах дітей, де обговорюються питання злочинності серед молоді, оздоровлення підростаючого покоління.
- З приємного в роботі, - говорить Світлана Петрівна, - це зростання  показника влаштування дітей в сімейні форми виховання - до 85,5% у порівнянні з 2011 роком (67%). Нині 18 дівчаток і хлопчиків у районі чекають усиновлення. Добре, коли вдається знайти нові родини дітям – у минулому році таких було п’ятеро. Тепер вони будуть зростати в здоровій затишній атмосфері. Охоче всиновлюють малят. От і Єгорчика («Промінь» писав про нього в минулому номері) теж заберуть незабаром у родину. Вже подана заява в суд від Тихоновицької сільради про позбавлення батьківських прав його матері (батько – помер), і незабаром хлопчик буде жити в новій сім`ї.
Тож побажаємо працівникам служби побільше радісних моментів у роботі, а батькам ще раз нагадаємо: пам’ятайте, неприпустимі приниження честі і гідності дитини, фізичне і психологічне насильство в родині. (Вже з 14 років підлітки, права яких порушуються,  можуть самостійно подати заяву до суду про позбавлення їхніх батьків батьківських прав). Служба у справах дітей завжди готова прийти на допомогу в будь-яких складних життєвих обставинах. Звернутися можна за тел. 2-19-72 (анонімність гарантується) або за адресою: м.Щорс, вул.Незалежності,19, кабінет №15.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий