среда, 9 марта 2016 г.

Майбутня доля села у їхніх руках








У день проведення загальних зборів гірської громади валив сніг – густий, білий-білий.  І все навколо здавалося казковим, оновленим, свіжим, навіть давно не мазаний (чи білений) сільський будинок культури, де, власне, все і відбувалося. Зайшли  всередину, а там – майже Новий рік, щоправда, без ялинки,  яку, за словами очільника закладу Олександра  Білоуса, деякі земляки  добряче шматували, здираючи іграшки, гірлянди. Для нього – ці клопоти у минулому, натомість  щодня з’являються нові, пов’язані з мізерним фінансуванням, іншими  матеріальними труднощами.
- Ремонт аж проситься, і опалювати величезне приміщення скоро не буде чим! І музики належної нема, і взагалі, як на копійчані півставки мені всі навантаження тягти? – резюмував Олександр Юрійович. А сільчани в той час його підтримували. «Молодець, - казали, - активний, вмілий організатор, а як ще й мама на допомогу приходить - ноги на концертах самі витинають гопки й пісні звучать такі, що замилуєшся».
Директор Гірської ЗОШ І-ІІ ст. Тетяна Клименко у день сходу  перебувала на лікарняному, тому про школу мову вела її колега Ольга Циганок. Про всіх 27 вихованців говорила лише хороше,  виокремлюючи їхні перші досягнення, перші злети. Дуже  переймалася подальшою долею школи, тими негативним тенденціями,  що наразі починають, у буквальному розумінні слів, наступати на сільську місцевість, намагаючись звести до мінімуму або ж зовсім  знищити її існуючу інфраструктуру.
- Що це за підрахунки такі витрат на одну дитину в селі й у місті? Чому держава економить і рахує збитки лише на сільських учнях, а у витрати великих міських шкіл не входять плата за електропостачання, газ? – констатувала молода вчителька.
Про сьогодення фельдшерського пункту стисло розповіла його керівниця Наталія Прус. Свій виступ почала з подяки голові райради Павлу Мірошниченку за сприяння  у реконструкції системи опалення, проведенні заміни вікон, дверей. Висловила сподівання, що черга дійде і до підлоги, і до  вирішення інших нагальних питань.
- Погано, що існує заборона на функціонування аптечних пунктів,  що нема де купити найнеобхідніші ліки, що розв’язувати цю проблему  (на свій страх і ризик) доводиться все  тій же фельдшерці, - казали  схвильовані горяни.
Вела це велике зібрання громади нещодавно обрана сільським головою Світлана Піщур. Впевнена в собі, вона розклала по поличках всі важливі аспекти життєдіяльності, наголосила на тому, що необхідно зробити першочергово, поінформувала про роботу депутатів і ради загалом.
За словами Світлани Василівни, бюджет сільської ради за 2015 рік виконано на 102%, місцеві податки  і збори сплачені у повному обсязі (надійшло 221299 грн орендної плати з юридичних осіб, єдиного  податку – 53126 грн, цього ж податку із сільгоспвиробників – 41031 грн). Доходи  загального фонду бюджету склали  за 2015 рік 527234,62 грн, видатки – 558615,66 грн. За зайняте 1 місце в обласному конкурсі на кращу сільську раду серед малих громад на казначейський  рахунок надійшло 40 тисяч преміальних. Вся сума була витрачена на благоустрій: куплено пожежну мотопомпу, водяний насос, огорожу на колодязі, бетонні кільця,  пиломатеріали для ремонту кладовищ,  фарбу, троси, відра тощо.  П’ять тисяч гривень передано для ремонту медичного пункту, дещо – для ремонту двох кабінетів сільської ради, інші потреби. Не забула Світлана Василівна подякувати за гарний рік і плідну співпрацю попередниці Олені Олександрівні Диньці, односельцям, активу і побажати усім здоров’я й добробуту в родинах.
Урізноманітнила двогодинну ділову розмову  делегація зі Щорса, до складу якої, окрім очільника самоврядної гілки району Павла Мірошниченка, увійшли заступник начальника райвідділу ПФУ Наталія Васько, керуючий  Щорським цехом обслуговування споживачів №3 „Укрпошти” Валентин Сігута, помічник-консультант народного депутата України Анатолія Євлахова Вадим Сергійко, представники прикордонного пункту „Гірськ”, преси. Кожен з них підкоряв присутніх власними ініціативами, обнадійливими обіцянками і привезеним позитивним настроєм.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора 

Комментариев нет:

Отправить комментарий