понедельник, 21 марта 2016 г.

І у важкі часи можна працювати та єднатися

Чепелівська громада зібралася на сход села 17 березня. Головувала на ньому справжня майстриня самоврядування Марія Іванівна Мороз. А ще її називають особливою  за національним характером, неповторною у любовному ставленні  до рідної землі, носієм української самобутності.





Чепелів мовою цифр 
Станом на 1 січня  у селі проживає 191 людина: 106 жінок та 85 чоловіків. Із загальної чисельності населення працює у різних галузях 51 особа, пенсіонерів – 63. Дітей дошкільного віку – 13, школярів – 12. У 2015 році народилася 1 дитина, померло 5 чоловік. У 68 домогосподарствах налічується  66 голів ВРХ, 3 коней, 9 тракторів та мотоблоків. Молоко у населення закуповує ПАТ „Ічнянський завод сухого молока та масла” та „Мена-сир”. Бюджет сільської ради виконаний на 169,8%. Доходи загального фонду склали 373583 грн, видатки – 292382.
В оренді псп „Чепелівське” – 831 га ріллі та 284 га пасовищ, ТОВ „Щорс-Агростандарт” орендує 243 га ріллі, 38 га земель сільгосппризначення орендує О.І. Шльонський. На території села діє клуб-бібліотека, ФАП, відділення зв’язку, два магазини.
Та й, власне, уся громада не один рік поспіль демонструє свою активну позицію. І її районні  депутати (донедавна Володимир Кузьменко й нинішній Віталій Пискун) гідні представники  народу у відстоюванні його адміністративних інтересів, ефективному вирішенні екстрених питань. Віталію Анатолійовичу, приміром, за підсумками  обласного конкурсу „Благодійник року” була вручена почесна відзнака. Правда ж, приємно! На сході також його ім’я звучало постійно - і все з гарного боку, з якнайкращої сторони. І у доповіді сільського голови червоною ниткою проходила співпраця між сільрадою й приватним сільгосппідприємством, очолюваним Віталієм Пискуном.
До речі, він був присутній на сході, міг прямо дивитися людям в очі, сприймати їхні думки, щирі подяки, всю адресовану інформацію. Передовсім – за виплачені  гроші за використання паїв, допомогу транспортом, які не є, а все ж роботу і зарплату, соціальні гарантії. Міцне коріння пустив цей господарник у Чепельові, звідки родом красуня-дружина, котра має в селі торгову точку і постійно допомагає землякам участю у різних заходах. Зрештою, Ірина для них – своя, рідна і не розуміти не може.
Дякувала Марія Іванівна  Мороз й іншим: соціальному працівнику В.В. Шокало та молодшій медсестрі В.Г. Литвиненко – за збір овочів для райлікарні та Новоборовицького інтернату; Ю.М. Демиденку – за розчистку від сміття центральної вулиці та території біля нежитлових будівель, за участь у суботниках – депутатам О.Г. Бужинській,  М.М. Семенок, Н.М. Мороз, Т.А. М’ятенко, Н.І. Науменко, А.О. Наумочкіній, В.Г. Ващенку, Н.С. Водоп’ян, Т.П. Кутузовій, М.А. Луценко.
Торкаючись соціально-економічного розвитку Чепельова, сільський голова детально охарактеризувала  роботу кожної  підвідомчої структури, зупинилася на найближчих  планах. Серед основних – впорядкування сміттєзвалища, початок заходів з організації вуличного освітлення, капітальний   ремонт приміщення клубу, де була бібліотека. Проектна документація  вже є, а на даний час робиться перерахунок у поточні ціни  кошторисної частини.
Цим клубом вголос  захоплювалася уся приїжджа команда зі Щорса на чолі з виконуючим обов’язки голови РДА Валерієм  Радібедою. Зізнавалися: такої чистоти і порядку, такого (зі смаком підібраного) вбрання сцени, вікон,  стін ніхто в селах ніде не бачив. Жодного павука, брудного підвіконня і дверей – натомість блискуча підлога, акуратний булер’ян, теплота.
Всю роботу в клубі проводить у минулому директор школи Надія Іванівна Науменко. На півставки, за мізерну  зарплатню, зате з повною  віддачею, ентузіазмом.  Навіть гурток  драматичний веде, в якому ролі грають місцеві жителі.
І загалом живуть і дихають на повні груди, хоч і з ностальгією за дешевим минулим, хвилюваннями за незвідане майбутнє.
У роботі сходу,  окрім названих персоналій, взяла участь начальник відділу з призначень пенсій Олена Пилипчук, директор псп „Чепелівське” районний депутат Віталій Пискун та інші.

Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий