понедельник, 14 марта 2016 г.

У найбільшому селі району люди планують замовити асфальтування доріг і хочуть збільшення орендної платні за їхню землю





За формою проведення сход у Кучинівці нічим не відрізнявся від аналогічних зібрань по інших населених пунктах. Але атмосфера панувала там трохи інакша.  Люди, не вагаючись, говорили про проблеми, якщо треба – висували претензії. І при цьому  майже всі пропозиції були конструктивними, мова йшла лише про реальні справи.
Спочатку слово взяла сільський голова О.Недвига. Вона докладно розповіла, чим жила  Кучинівка у 2015 році. Отже у селі мешкає близько тисячі людей. Торік укладено 4 шлюби, народилося 11 дітей, померло 26 осіб. Поміж населення – 332 пенсіонери.  Налічується загалом 778 дворів, однак жилі з них  лише 486. По  господарствах є 385 корів (за рік череда зменшилася на 16 голів), більше двохсот свиней, 19 коней, 140 тракторів і мотоблоків, 5 вантажних автомобілів і стільки ж комбайнів. З бюджетних установ діють клуб, бібліотека, дитячий  садок, школа, фельдшерсько-акушерський пункт, до якого торік було більше десяти тисяч звернень, з них викликів додому – 1668. Ще функціонують пошта, 6 магазинів, 2 пилорами, зернотік СТОВ „Щорссільгоспсервіс”.
Бюджет за минулий рік  виконано на 105,4%. Основні джерела надходжень – рента за спецвикористання лісових ресурсів (152 тис. грн), орендна платня за землю юридичних осіб (328 тис. грн), єдиний  податок з підприємців (234 тис. грн). При цьому на утримання дитсадка 43% наявних коштів було витрачено. Також сільрада частково взяла на себе утримання місцевої бюджетної інфраструктури – освіти, культури.
Важливим аспектом вважається долучення людей до вирішення нагальних питань життєдіяльності громади. Вдалося зібрати 5300 грн на пожежно-сторожову охорону. (По 20 грн з двору). Зазвичай саме з цієї добровільної каси виділяються кошти на пальне для пожежного автомобіля, що приїжджає до села за викликом у разі якогось лиха. Таких випадків було п’ять. Разом з тим ще одна справа – самооподаткування - відчутно  „пробуксовує”. Хоч і вдалося зібрати понад сім тисяч гривень, але чимало кучинівців не долучилося до процесу здачі грошей. Це викликає цілком справедливі нарікання з боку тих, хто ніколи не стояв осторонь громадських потреб рідного села. Тому на сході сільським головою було оприлюднено прізвища громадян, які ігнорували самооподаткування.
З огляду на реалії сільрада затвердила програму надання матеріальної  підтримки особам, що опинилися в скрутних життєвих обставинах, тяжкохворим і мобілізованим. До речі, вже більше двадцяти мешканців села вирушили на захист  Вітчизни. З них дев’ятеро отримали статус учасників бойових дій.
Порадувало ставлення земляків до  заклику – взяти участь у встановленні огорожі та впорядкуванні території на кладовищі біля бригади №4. Зійшлося більше сорока чоловіків та жінок, все намічене вдалося зробити. А у сільському парку облаштована зона відпочинку. Велике їм за це спасибі. Принагідно було згадано  і колишнього сільського голову В.Карась. Нині вона на пенсії, але чимало започаткованих нею проектів  залишили в історії села світлі сторінки.
Дуже важливою для Кучинівки є спонсорська допомога з боку депутата облради Г.Божка. Він посприяв у розв’язанні таких  проблем, як облаштування водопоїв для худоби, ліквідація стихійних сміттєзвалищ тощо. Від імені громади О.Недвига висловила йому щиру подяку.
Існують у Кучинівці досі нерозв’язані проблеми. Окремі невідомі громадяни вперто викидають своє сміття там, де їм заманеться, а не на офіційно  діючих звалищах  „Кореньок” і „бригада №1”. М.Булденко  прибрав своїм трактором непотріб біля кладовища і на Підгаллі, але чи довго там збережеться порядок?
Нарікання у кучинівців викликає низька закупівельна ціна переробників на молоко. (Торік підприємство з Куликівки придбало 296 тонн, а з Ічні – 182 тонни). Ще одне дуже  резонансне питання – розмір орендної платні за землю. Ті мешканці села, які передали свої паї у господарювання СТОВ „Щорссільгоспсервіс”, поставили присутній на сході керівниці підприємства Н.Коваленко прості запитання: чому в сусідніх Нових Млинах псп „Яна Плюс” платить людям більше? (Воно й справді – усе  пізнається в порівнянні). Чому якість отриманої селянами пшениці явно незадовільна? Чому раніше давали по 8 мішків зерна, а тепер – по 6? На це виступаюча відповіла: орендна платня  розрахована згідно з раніше  укладеними угодами; можливо, пшениця і була „не дуже”, але ж кукурудза – хороша; менший обсяг виданого зерна спричинений його подорожчанням. Однак наведені аргументи вдовольнили далеко не всіх присутніх.  Особливо з огляду на  останню інформацію про місцеве землекористування: нещодавно одна київська фірма взяла в оренду в межах Кучинівської сільради 227 гектарів земель запасу. І погодилася сплачувати не 3 чи 4 відсотки, а відразу 8! Причому гроші „перекинули” на рахунок сільради не за підсумками року, а наперед. (Сума в більш як двісті тисяч гривень вже надійшла до бюджету громади). Такий приклад змушує  людей добряче замислитися над реаліями життя. Схоже, сільське господарство таки вигідне, бо чому б тоді було стільки бажаючих орендувати грунти й сплачувати за це чималі гроші? Хоча, правду кажучи, у південних районах нашої області деякі сільгосппідприємства вже давно виплачують не лише по 8%...
Які плани мають мешканці Кучинівки у сфері благоустрою і розвитку свого села? Розпочати ямочний ремонт доріг на 195 тис. грн, провести ремонт у приміщенні сільради, виготовити проектно-кошторисну документацію для відновлення вуличного освітлення, налагодити водопостачання в клубі, огородити кладовища тощо. Активніше організовуватимуться і громадські роботи.
На сході виступили директор школи Н.Шевченко (там навчається 101 учень, серед проблемних питань – треба підключити  заклад до мережі Інтернет, спиляти 4 небезпечні дерева у дворі, забезпечити  стільцями актовий зал); завідуюча дитячим садком А.Єрмоленко (стан справ у цьому закладі виглядає доволі добре, він один з найкращих у районі); бібліотекар Л.Ковалевська (читацька аудиторія у селі склалася широка); голова райради П.Мірошниченко  (вів мову про підвищення ролі місцевого самоврядування в житті  нашого краю і перспективи утворення нових громад); райвійськком І.Батюк (розповів про мобілізаційні заходи та зачитав прізвища місцевих „ухильників” від виконання конституційного обов’язку); представниця відділу  Пенсійного фонду Н.Васько (надала інформацію та провела консультації з актуальних питань); помічник-консультант депутата Верховної Ради А.Євлахова – В.Сергійко.
Окремими темами на сході стали торгівля фальсифікованим алкоголем і прохання лісопереробників дати дозвіл на вирубку вільшаника в межах села. У своїй думці  люди були одностайні: продаж розведеного спирту і самогону є злом і правоохоронці повинні з цим боротися, а випилювати всі  дерева у вільшанику не треба, слід щось лишити для збереження місцевої екосистеми.
Загалом побачене і почуте на зібранні має стати ніби наказом для сільського голови та сільради. І можна бути упевненим: кучинівці добре пильнуватимуть, щоб їхні інтереси були дотримані. Багато хто з мешканців села робить усе можливе для розвитку громади. І ці люди хочуть, щоб так само чинили всі, чиє життя так чи інакше пов’язане з Кучинівкою.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий