понедельник, 11 июля 2016 г.

Жнива вже скоро

Якось непомітно наблизилася середина літа й аграрії опинилися вже за якийсь крок від початку жнив. Цього тижня керівник сільгосппідприємства „Щорсагроімпульс” Сергій Скоробогатько здійснив об’їзд полів, засіяних навесні різними культурами. Разом з ним ситуацію в галузі рослинництва вивчали голова райдержадміністрації Валерій Радібеда і начальник відділу агропромрозвитку РДА Надія Дятел.


За словами Сергія Скоробогатька, очолюване ним підприємство дотримується в роботі відомого принципу: щоб рухатися вперед – треба експериментувати. Тобто лише практика може дати відповідь на питання – яка саме культура підходить для тієї чи іншої ділянки, які сорти демонструють кращу врожайність у наших кліматичних умовах і наскільки ефективнішими є пестициди, фунгіциди і гербіциди відомих фірм за продукцію китайських виробників. У такій справі стала в нагоді сучасна комп’ютерна система обліку, програмування і прогнозування. Разом з цим повинна тривати копітка і цілеспрямована робота з повернення землі до сільгоспвиробництва. Мова у даному випадку – про рекультивацію полів, які позаростали лісом-самосійкою. Як сказав Сергій Скоробогатько, з орендованих його підприємством земель ще 450 гектарів потрібно „пройти” спеціальною технікою, перш ніж там з’явиться можливість висіяти будь-яку сільгоспкультуру. Ще один важливий аспект – набуття досвіду. Окрім власних практичних надбань в агровиробництві потрібно регулярно цікавитися результатами роботи колег. Зрештою, в Україні вже є достатньо успішних і високоефективних сільгоспформувань та фахових спеціалістів, на поради яких можна покластися.
У „Щорсагроімпульсі” практикують засівання окремих ділянок одного поля різними сортами. І потім робляться порівняльні висновки. У процесі роботи купується необхідна техніка. Скажімо, нещодавно придбаний культиватор для обробки соняшникових посівів, у планах – замовити ще два такі агрегати. Також створюються умови для роботи спеціалістів. Скажімо, на тракторах, які задіяні в обприскуванні посівів хімікатами, встановлені кондиціонери. На часі думати і про вапнування грунтів, адже цей метод дозволить врівноважити наслідки застосування хімічних добрив. Звісна річ, обов’язковим є і правильне дотримання сівозміни у сільському господарстві. До речі, в „Щорсагроімпульсі” вже переконалися в ефективності такого способу обробітку грунту, як рихлення, саме цій технології приділятиметься більша увага у майбутньому.
Під Михайлівкою на 115 гектарах росте соняшник. „Посіяли його після картоплі, - каже Сергій Скоробагатько, - й дійшли висновку, що такий попередник для цієї культури не підходить. Можливо, дається взнаки застосування певних хімічних препаратів. Та й зграї ворон свого часу завдали відчутної шкоди посівам. Тому висновок очевидний – на зміну картопляному полю краще підійде озимий житній лан”. Соняшник уже радує жовтими пелюстками. А через дорогу від нього колоситься жито – вітчизняних і закордонних сортів. Щоправда, є проблема – посіви трохи вразила хлібна жужелиця. Стан соняшникового поля під Суничним Сергій Скоробогатько оцінює на 4 з мінусом, але оптимістично зауважує – є надія, що „за підсумком сезону в мінусі не будемо”.
Під Низківкою масив сільгоспугідь, відведений під кукурудзу, сягає тисячі гектарів. Рослини мають здоровий вигляд і вже починають подекуди „викидати чуби”. Проблеми – трохи нашкодив нещодавній град, а через зливи у низинках посіви дещо повимокали. Однак загалом прогнози на врожай хороші.
У „Щорсагроімпульсі” практикують змішаний посів люпину та вівса – так поле менш бур’яніє, а культури краще ростуть разом. Щоправда, після жнив потрібен додатковий технологічний процес - розділення зібраного, але це вже деталі. Перспективно виглядають ділянки, відведені під просо. (Їх загальна площа – 139 га). Для прикладу , за Радвиним після рекультивації засіяли просом нове 23-гектарне поле. Стосовно жита, то від Попільні до Низківки колоситься „Сіверське”. Вологи у грунті вистачає для нормального росту.
Як зауважив Сергій Скоробогатько, колектив сільгосппідприємства активно готується до збирання врожаю. Головне – все правильно продумати. А потім уже – аби погода сприяла.
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий