пятница, 29 июля 2016 г.

Для людей чи для св...ней?

Останніми роками у райцентрі зроблено чимало для поліпшення благоустрою, зокрема – для дозвілля і відпочинку людей. Проте непоодинокими є факти того, що деякі наші „земляки” здатні зіпсувати  будь-яку хорошу справу.


Паровоз біля депо вже давно став однією з візитівок нашого міста. А з часом біля нього утворилося і невеличке місце відпочинку – після того, як там встановили розкішну лаву. Більше того, навколо запанувала дивовижно легка і піднесена атмосфера. Її ознакою стало те, що деякі пари молодят почали прикрашати металеву конструкцію біля лави навісними замками. За приклад були взяті пішохідні мости у Києві та Чернігові. Там закохані замикають на замки перила і це стає ніби символом їхньої вірності одне одному й міцності їхніх почуттів. Виглядає така картина дійсно романтично. І приємно, що у Сновську започаткували схожу традицію.
На жаль, є поміж нас й інші люди, яким теж подобається проводити час біля паровоза – переважно у темну пору доби. І саме вони із неймовірною впертістю „свинячать” навколо, розкидаючи пляшки та упаковки від „закуски”. І це при тому, що поруч, за якихось кілька метрів, встановлено урну. І дуже часто вранці люди бачать бридку картину: біля лави земля всіяна усіляким непотребом. Результат чиїхось нічних посиденьок очевидний...
Схожа ситуація спостерігається і неподалік районного Будинку культури, в абрикосовому саду. Нещодавно там було встановлено дві дерев’яні лави. Як-то кажуть – для людей, для зручності, для відпочинку. Коли вдень пече сонце – дуже доречним є посидіти у затінку  фруктових дерев. Та й увечері розташуватися там можна. Проте це місце облюбували люди, які не звикли обтяжувати себе дотриманням вимог суспільної моралі. Біля першої лави можна побачити такі результати „відпочинку”: пляшки від енергетичних напоїв „Піт-буль”, „Гараж”, горілки „Воздух”, „Хлібний дар”, вермуту „Б’янко”, йогурту „Чудо”. А біля другої – знову ж таки „Гараж” і „Блек” , але разом з цим – упаковки від снеків „Флінт”. Також всюди – лузга від соняшникового насіння, недопалки цигарок і пластикова тара. („Прогрес  культури споживання спиртного” явний – з горла вже майже ніхто не п’є). І ще – багато валяється серветок. З одного боку -  це добре, що вихованість приносить свої плоди:  масні губи рукавом уже не витирають, а брудні руки не роблять чистими, витираючи об одяг. Але ж навіщо кидати використані серветки просто біля себе? Та й „свинячити „ у місці відпочинку – теж навіщо? Зрештою, лави встановлені для людей, а не для св...ней... До того ж схоже, дехто не може втримати свої мавп`ячі інстинкти, і, коли не вистачає закуски, лізе на дерева по абрикоси. Але при цьому нерідко ламає гілки. Подібні реалії повинні змусити людей замислитися.
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий