понедельник, 11 июля 2016 г.

На Чорному морі

Днями ми з синочком повернулися із санаторію ім.Чкалова, розташованого в Одесі в „Аркадійській” курортній зоні, на березі Чорного моря. Назвала б цей заклад зеленим буянням й різнобарв’ям усіх кольорів літа, місцем старовинних оранжерей й приватних маєтків, територією, де всі приязні і ввічливі.


Щоправда, там багато мам з хворими дітками, тобто тих, хто постійно живе в окремому світі, прагнучи долати дані Богом випробування...
Адреналіну додавала дорога на пляж. Вона – у вигляді дерев’яної драбини, вимощених сходинок, які ведуть то вгору, то вниз... Всі номери – з краєвидом на море. І хоч там старенький (справжній!) паркет й старенького зразка меблі – зате все натуральне, екологічно чисте. Зручним є й місце розташування корпусу, де проводять всі процедури. Він розташований поруч з житловими номерами і з’єднаний з ними коридором. Працюють там висококласні спеціалісти, для консультацій залучаються співробітники Одеського медуніверситету й Українського НДІ медичної реабілітації й курортології.
Окрема тема – харчування (триразове) для дорослих, 4-разове – для дітей. У меню – м’ясо і молоко, сезонні овочі і фрукти, словом, все, що полюбляють наші малюки.
А поруч з санаторієм (за 4-5 трамвайних зупинок) – мережа всіляких універсамів, маркетів, торгових центрів, відомий одеський „Привоз”. Очі розбігаються від асортименту виробів і від цін. Вони, як для снов’ян, високі.
Продукцію (смачну, вітамінну) реалізують й численні точки на самому пляжі. Приміром, одну скляночку креветок продають по 25-30 грн, порцію морозива – від 15, 20 грн. У невеличких розфасовках є і черешні, і персики, і полуниця, малина, шовковиця, все, чого душа бажає. Ллються рікою різні безалкогольні напої й виноградні вина, а півлітрова пляшечка мінеральної води оцінюється в десять гривень! Тож навіть коли в руках путівка, розслаблятися не варто, бо грошей в Одесі забагато не буває.
Але з’їздити в цю перлину хоч раз варто, як варто закарбувати в пам’яті неповторний смак подорожі до напрочуд красивого міста.
Про користь моря нехай нагадають декілька незаперечних фактів. Ось вони, переваги подібного відпочинку і оздоровлення.
1. Корисний вплив солей. Мінерали морської води зміцнюють волосся, шкіру і нігті. Морську воду спеціалісти радять не змивати, а залишати на декілька годин. Це дуже корисна маска для всього тіла.
2. Користь від плавання. Хвилі – це тренажер для кровоносних судин, своєрідний гідромасажер, дякуючи якому м’язи приводяться в тонус, шкіра підтягується, а кровообіг покращується. 30 хвилин плавання (стверджують фахівці) – рівноцінні сеансу гарного масажу.
3. Користь сонця. Разом з морським повітрям і водою сонце лікує шкіру.
4. Користь води для коренів волосся. Морська вода надзвичайно корисна для шкіри голови і коренів волосся. Вона їх зміцнює.
5. Пісок для стрункості. Існує такий термін, як псалатерапія. Це піщані ванни, внаслідок яких активізуються обмінні процеси, підсилюється потовиділення, що призводить до втрати надлишкової ваги.
6. Користь морського повітря. Воно є дуже корисною інгаляцією для всього організму, підвищує еластичність шкіри, зволожує її.
7. Користь для ніг. Морська вода вкрай потрібна ступням, до того ж нігті на морі стають міцними, набувають блиску.
8. Море – ворог целюліта. Дякуючи дії мінеральних комплексів, активізується обмін речовин, організм починає виводити шлаки, очищаються навіть пори шкіри.
9. Відпочинок на морі – шлях до гармонії. Дякуючи шуму хвиль, багатоголоссю чайок, іншим чаруючим пейзажам, море є ідеальним місцем для медитації, позбавлення від стресу.
Сидячи на березі, хочеться зупинити потік буденних думок, розслабитися, насолодитися оточуючим краєвидом й відчути себе вільним від суєти, різноманітних проблем.
Заради всього цього й варто поїхати на море.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий