понедельник, 11 июля 2016 г.

Спека та інфекції

Останнім часом в ЗМІ з’являється інформація про спалахи кишкових інфекцій в різних регіонах нашої держави. Санепідслужбою нашого району проводиться постійний моніторинг епідемічної ситуації. При проведенні аналізу інфекційної захворюваності за перше півріччя 2016 року виклакає занепокоєння зростання кількості випадків поширення кишкової групи інфекцій. Найчастіше хворіють діти віком до 3-х років. І не тільки тому, що в такому віці вони хочуть все «скуштувати». Шокує, що мами дають маленьким дітям некип’ячене молоко, оселедці, ковбасу, салати з майонезом. Спалахи інфекційних хвороб протягом останніх 5 років в районі не реєструвалися.


Також постійно проводиться моніторинг водопровідної води, яка подається населенню міста та району. Випадки мікробіологічного забруднення не реєструвались. За хімічним складом вода відповідає вимогам СанПіН «Вода питна». В літній період проводяться щомісячні дослідження води з річки Снов на хімічні та бактеріологічні показники. Нині вода відповідає вимогам нормативних документів.
У розпалі літо. На прилавках магазинів, ринків з’явилися свіжі овочі, фрукти, зелень. Збільшилась кількість молока, м’яса, м’ясних виробів, яєць. Саме в цей період найчастіше і трапляються випадки захворювань гострими кишковими інфекціями (дизентерією, холерою, сальмонельозом, черевним тифом та іншими інфекціями).
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) викликаються різними мікроорганізмами, вірусами, які розповсюджуються в кишківнику. Кишкові інфекції ще називають «хворобою брудних рук». Руки необхідно мити після будь-якого забруднення, особливо після відвідування туалету, перед приготуванням страв та прийомом їжі.
Важливе значення в гарячу пору року набирає питтєвий режим. Надмірне пиття води призводить до того, що соляна кислота в шлунку розбавляється і не здатна вбивати мікроби, які потрапляють в шлунок із небезпечними продуктами харчування, водою та брудом. Тому необхідно особливо суворо дотримуватись питного режиму, не користуватися випадковими джерелами питної води (криниці, ріки, озера), адже якою б чистою не здавалась вода, вона може бути забруднена збудниками гострих кишкових інфекцій.
Свіжі овочі, фрукти, зелень дуже корисні. Та якщо ягоди й фрукти їсти немитими, якщо з немитих фруктів та ягід робити соки - вони можуть стати джерелом зараження дизентерією, сальмонельозом, черевним тифом та іншими кишковими інфекціями. А потрапляють мікроби на овочі, фрукти, ягоди, коли для удобрювань городів і садів використовують нечистоти з вигрібних ям та туалетів. Тому перед вживанням фруктів, ягід чи овочів необхідно їх ретельно мити.
У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення комах використовують липку стрічку, мухобійки тощо.
Дотримуйтеся цих нескладних порад і пам’ятайте: санітарна культура населення – це запорука подальшого зниження захворюваності на кишкові інфекції.
Л.ПЕРВАКОВА, лікар-епідеміолог
До речі
Минулого тижня трапився один неприємний випадок. Покупець завітав до великого продуктового магазину в центрі Сновська і придбав плавлений сирок „Дружба” (торгової марки „Ферма”). У себе він почав нарізати його й відразу звернув увагу, що на лезо ножа прилипає щось зелененьке. А коли перевернув сирок на інший бік – побачив щедрий шар давньої плісняви... І скільки цей „продукт” пролежав на прилавку? Бажання з’ясовувати відносини з керівником торговельного закладу в покупця не виникло – краще поберегти нерви. Сирок „полетів” у смітник. Але подумалося: скільки ще подібного товару може продаватися людям? І вихід тут один: не купувати там, де можуть підсунути якийсь непотріб.

Комментариев нет:

Отправить комментарий