понедельник, 18 июля 2016 г.

Відсутність страхового свідоцтва не є перешкодою для нарахування та виплати роботодавцями допомоги із ФСС з ТВП

На даний час від бухгалтерів підприємств, установ та організацій до Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності продовжують надходити заяви-розрахунки в яких по деяким особам не зазначається номер страхового свідоцтва, тому питання стосовно відсутності у людини свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – страхове свідоцтво) на сьогоднішній день ще актуальне і саме тому хочемо нагадати, що кожна людина обов'язково повинна оформити страхове свідоцтво, адже воно потрібне не тільки для оплати лікарняних

Всі особи, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, одержують єдине для всіх видів страхування страхове свідоцтво. Воно видається кожній особі, яка підлягає будь-якому виду соціального страхування, і є документом суворої звітності, що підтверджує право застрахованої особи на одержання матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.
Для того, щоб уникнути непорозумінь радимо роботодавцям при прийнятті на роботу працівника перевіряти наявність страхового свідоцтва, цей номер страхового свідоцтва важливий при заповненні підприємством-страховиком заяви-розрахунку для отримання фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду.
І все ж таки, а якщо людина наразі не має свідоцтва про соціальне страхування, а хотіла б його мати?
– Отримати його (а хто втратив – відновити) можна, без проблем, у Пенсійному фонді за місцем проживання або через відділ кадрів підприємства, заповнивши відповідну анкету. Видається воно безкоштовно.
В той же час запевняємо, що жодних підстав для відмови в наданні матеріального забезпечення працівникам, які перебували на лікарняних, та у яких немає страхового свідоцтва немає.
До речі, виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 01.03.2011 р. № 01-16-345 надає роз’яснення щодо оплати лікарняних та декретних без наявності страхового свідоцтва.
Зокрема в листі Фонд зауважив, що страхувальники-роботодавці, у разі відсутності у застрахованої особи страхового свідоцтва, як виняток, можуть в графі 3 зворотнього боку заяви-розрахунку зазначити номер облікової картки застрахованої особи, передбачений пунктом 1.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2.
За визначенням, наведеним у цьому пункті, номер облікової картки застрахованої особи це номер персональної облікової картки застрахованої особи, що відповідає ідентифікаційному номеру фізичної особи згідно з ДРФО; для застрахованих осіб, які з релігійних переконань відмовилися від ідентифікаційного номера, про що мають відповідну відмітку у паспорті, зазначаються дані свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: серія та номер NNN ХХХХХХ — три літери, пробіл, шість цифр); у разі якщо у такої застрахованої особи відсутнє свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування зазначаються серія та номер паспорта (БКNN ХХХХХХ — «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «ДХХХХХ» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями); для осіб, які не є громадянами України, але працюють на території України та не мають ідентифікаційного номера, зазначаються серія та номер документа, що засвідчує особу.
Звертаємо увагу, що статтею 31 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XІV визначено перелік документів, які є підставою для призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, до якого не включено страхове свідоцтво.
Таким чином, відсутність страхового свідоцтва не може бути підставою для відмови в призначенні матеріального забезпечення застрахованій особі або відмови у фінансуванні страхувальника-роботодавця.
За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами: у м. Корюківка – 12-36, 3-12-38 ; 3-14-98; у м. Сновськ – 2-18-64 та у м. Городня – 2-75-18.

                                                                                  Корюківська міжрайонна виконавча                                                                                                                                                                                                                       дирекція обласного відділення Фонду                                      




Комментариев нет:

Отправить комментарий