пятница, 22 июля 2016 г.

Тут вчаться майстерності

Хоча зараз і період літніх канікул, але в приміщенні вищого профучилища лісового господарства зранку розноситься аромат свіжої випічки. Це працюють кухарі-кондитери. Булочки та інші ласощі постачаються  зазвичай до місцевих навчальних закладів, лікарні, інтернату „Казка” і на продаж у місті. Вже чимало місцевих мешканців вподобали продукцію спеціалістів з училища.



Навіть з’явилася ідея – встановити спеціальний торговий кіоск  біля „Коржівського базару”, розвивати цю справу. На жаль, група депутатів міськради чомусь не підтримала таку ініціативу. Тож наразі відкриття булочного кіоска відкладене до  кращих часів...
Разом з цим вихованці училища (спеціальності „озеленювач”, „лісник, єгер”) зі своїми наставниками працюють над створенням повноцінного розплідника екзотичних, декоративних і фруктових дерев. Це мов приклад поєднання  гарного з корисним. І правильно кажуть – найкраще прикрашають наш край краса рідної природи і  майстерність дизайнера.
Нині триває набір бажаючих вчитися в училищі. Сновське ВПУЛГ на базі 9 класів готує робітників за такими спеціальностями. Штукатур, лицювальник-плиточник; маляр (3 роки навчання). Кухар, кондитер (3,5 року навчання). Озеленювач; лісник, єгер (3 роки навчання). Столяр, верстатник деревообробних верстатів (3,5 року навчання). Для осіб, які закінчили 11 класів, пропонуються такі спеціальності. Лісник; єгер (1 рік навчання). Кухар (1,5 року навчання). Столяр, верстатник деревообробних верстатів (1,5 року навчання). Штукатур, лицювальник-плиточник; маляр (1 рік навчання). Навчання безкоштовне. Додатково бажаючі можуть отримати професію водія автомобіля (категорія „С”) і тракториста (категорія „А”). Учні отримують стипендію, забезпечуються харчуванням (обід), приїжджим безкоштовно надається гуртожиток. Випускники груп за такими спеціальностями, як „лісник, єгер” та „озеленювач” мають можливість без складання ЗНО та екзаменів продовжити своє навчання у ВПУЛГ і отримати диплом „Молодшого спеціаліста” за спеціальністю „Лісове господарство”. Також є варіанти продовжити здобуття освіти в Чугуєво-Бобчанському лісовому коледжі (Харківська область). Випускники груп штукатурів та лицювальників-плиточників можуть скористатися нагодою і підвищити свій кваліфікаційний рівень в Остерському коледжі будівництва та дизайну (Чернігівська область) і в Конотопському індустріально-педагогічному технікумі (Сумська область).
Сновське вище професійне училище має ліцензії на підготовку фахівців з 16 професій. Колектив складається з 98 працівників (у тому числі 47 педагогів). Багато з них мають високий професійний рівень і численні відзнаки за успішну трудову діяльність.
Основний навчальний корпус – це чотириповерхова будівля, де розміщені навчальні класи, лабораторії, комп’ютерний кабінет, слюсарна майстерня, деревообробний цех тощо. Протягом останніх п’яти років активно впроваджується структурована комп’ютерно-телекомунікаційна мережа. Засоби мультимедіа вже є реальністю для роботи училища. Учні ґрунтовно оволдодівають пакетами навчальних, контролюючих і прикладних програм. Для забезпечення процесу навчання і педагогічної діяльності в наявності є бібліотека, де створені сприятливі умови для самостійної роботи на комп`ютерах, зокрема – в мережі Інтернет, оперативного обміну інформацією за допомогою електронної пошти, комп`ютерного тестування з навчальних дисциплін та тестування через Інтернет за допомогою ІР-камери. Триває модернізація навчальних кабінетів. Нещодавно придбані три нові комп’ютери, отримана інтерактивна дошка, ведеться заміна меблів у гуртожитку і ремонт. Гуртожиток розрахований на 400 місць, на кожному поверсі обладнані кухні, побутові приміщення, душові, кімнати для навчання. Функціонують їдальня і буфет. Діти-пільговики отримують безкоштовне харчування. В училищі діє медпункт. Великий спортивний зал обладнаний для ігор з баскетболу, волейболу, міні-футболу, занять зі спортивної гімнастики, важкої атлетики, настільного тенісу. Встановлені також різноманітні тренажери. На території училища можна користуватися стадіоном і кількома спортивними майданчиками.
ВПУЛГ має базу в урочищі „Вешки” – зі ставком і місцем для відпочинку. Активно розвивається підсобне учбове господарство, зокрема – городництво, риборозведення тощо. ВПУЛГ саме заробляє необхідні кошти для оновлення своєї матеріально-технічної бази та реалізації проектів розвитку.
Директор вищого профучилища лісового господарства Лариса Дубина  у коментарі для „Променя”, серед іншого, сказала: „Система профосвіти нині переживає  період змін. Мережа закладів (а їх в області – 20) у перспективі  зазнає реорганізації, деякі училища об’єднають для створення  більш потужних осередків підготовки робітничих кадрів.  Але у Сновську є всі підстави вірити, що ВПУЛГ не  лише буде  збережено, а й отримає новий імпульс для подальшої роботи. Державне фінансування закладу стане запорукою стабільності навчання і гарантією отримання  належного рівня знань у стінах нашого закладу.
Вже незабаром, у вересні, ми започатковуємо процес оформлення документів для того, щоб в училищі можна було отримати диплом рівня „молодший спеціаліст” за спеціальністю „Технолог приготування їжі” і „Ландшафтний дизайн”. Ми розширюємо формат міжнародних контактів. Якщо раніше наші викладачі для вивчення  досвіду відвідували Німеччину, то незабаром вони зможуть підвищити свій професійний рівень і в Польщі. А для учнів училища відкривається програма практичного обміну з одним лісогосподарським технікумом у Латвії.
Стосовно конкретних робітничих спеціальностей, то наші лицювальники-плиточники,  штукатури цілком затребувані на будівництвах, зокрема – в Києві. (До речі, на фахівців цієї професії існує значний попит і в сусідній Польщі). Також є перспектива для верстатників деревообробних верстатів. У нашому краї є чимало людей із дійсно  золотими руками, здатних і вдома, і в інших країнах виконувати найскладніші  замовлення. Проте вже надходить час, коли, крім професійних навичок, роботодавці вимагають і документ про набуття фаху в сфері  деревообробки».
Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий