пятница, 1 июля 2016 г.

І знову про землю

Минулого тижня несподіваного продовження набула тема незаконного захоплення землі на території Зарічанської сільради. (До цієї події „Промінь” привернув увагу громадськості 18 червня цього року).
У редакцію газети навідалася сільський голова із Заріччя Н.Й. Дворник і принесла звернення депутатів сільради та мешканців села (з 43 підписами), які схотіли „розповісти всю історію з самого початку”. Якщо переказати коротко текст цього документа, то суть його така: у березні 2016 року до сільради надійшла заява групи громадян (учасників бойових дій та членів їхніх сімей) про отримання землі для ведення особистого селянського господарства в межах Зарічанської сільради (між хутором Семаки й річкою Снов). На позачерговій сесії депутати сільради відмовили їм у задоволенні такого прохання. Згодом депутат облради О.Хасенко привернув увагу прокуратури до цього факту. Але в травні 2016 року фірма „Заріччя Агро” схотіла взяти в оренду землі пайовиків. І тепер „цим людям ставлять палки в колеса”. Підписанти звернення вважають, що „у нас усі землі розпайовані”, а землі „біля річки Снов знаходяться за межами сільради”. Аналізуючи таке звернення, відразу можна помітити: той, хто складав його текст, вирішив скористатися правовою необізнаністю людей і вдатися до відвертих маніпуляцій та перекручень.
По-перше, неправдою є те, що всі землі Зарічанської сільради розпайовані. Щоб пересвідчитися в цьому - достатньо поглянути на офіційну кадастрову карту. Вільних грунтів вистачає. По-друге – територія між Семаками і річкою Снов (та, яку захопили на початку літа) насправді знаходиться в ме­жах Зарічанської сільради. (Підтверджується знову ж таки кадастровою картою).
А тепер треба розглянути ситуацію не з юридичної, а з житейської точки зору. Коли сільський голова Н.Й. Дворник принесла до редакції текст звернення, я в неї запитав: „А ви звернулися до відповідних органів після того, як „невідомий сільгоспвиробник” незаконно захопив землю під Семаками?” У відповідь почув: „Ні”. - „А чому?” - „Ну... Я можу сказати, що не бачила...” Ви уявляєте, шановні читачі? Вона із Заріччя до райцентру їздить дорогою, яка пролягає за кількадесят метрів від захопленої землі – й нічого не бачила? Це ж які папірці їй так очі затулили? Надалі Н.Й. Дворник, мабуть, зрозуміла, що сказала щось нелогічне й поправилася: „Я не знала, що то землі Зарічанської сільради”. Знову дивно: як відмовляти у виділенні землі учасникам АТО – вона знає, що то територія сільради, а як хтось влаштував захоплення грунтів – то раптом забула, кому в дійсності підпорядковується ділянка. І взагалі постає така картина: коли треба відмовити в отриманні учасникам бойових дій – сільський голова навіть позачергову сесію скликає, а як ту ж саму землю зухвало, без оформлення документів, захоплює „невідомий сільгоспвиробник” - робить вигляд, ніби нічого не відбулося. Випадковість? Навряд...
Щоб приховати факт самозахоплення землі, дехто спробував прикритися людьми – власниками паїв. Мовляв, ми ж людську землю збираємося орендувати! Правильно, й ніхто в даному випадку не проти, бо власник сам вирішує, як користуватися своєю ділянкою. Але ж під Семаками захоплено державні землі! Як-то кажуть – під шумок. Хтось думав – ніхто не розбиратиметься, де яка земля? І чому Н.Й. Дворник так і не назвала прізвище того, хто насправді стоїть за фірмою „Заріччя Агро”?
Після публікації в „Промені” статті про демонстративне захоплення землі під Семаками й розорювання місцевості аж до берега річки минуло два тижні. Відтоді „невідомий сільгоспвиробник” встиг вже й відсіятися. Тобто він, мабуть, упевнений, що домовиться з усіма „правоохоронними та контролюючими органами” і його ніхто не чіпатиме. Звісно, „органи” можуть спростувати пі­дозри громадськості в своїй заангажованості, якщо розкажуть читачам „Променя” про встановлення особи того, хто організував захоплення землі, і про те, як його покарано. В інакшому випадку люди ще раз переконаються, що злочинці та їхні спільники в кабінетах тримають народ за дурнів. Але чи довго це триватиме?
Олег МІРОШНИЧЕНКО
У коментарі для „Променя” депутат облради О.М. Хасенко сказав таке: „Захистом інтересів громадян я займаюся давно, ще відколи брав участь у поваленні режиму Януковича. Потім робив усе можливе для розбудови волонтерського руху і надання допомоги українській армії. Зараз приділяю увагу відстоюванню інтересів учасників бойових дій, зокрема – у виділенні їм землі. Вони на це мають повне право. Так, дійсно, я звертався до прокуратури з приводу незаконної відмови Зарічанської сільради учасникам АТО у виділенні землі. Вважаю, що той, хто перешкоджає отриманню ділянок цими громадянами, фактично зневажає наших захисників Вітчизни й підігрує Путіну. Вже не один рік я роблю все можливе для України. Але чи можуть те ж саме сказати деякі мої опоненти? Вони свого часу вірно служили Януковичу, торгували спиртом, потім щиро чекали приходу до нашого краю російської окупаційної армії. А тепер ще й беруться розповідати, хто правий, а хто – ні. Однак попри все це я упевнений: Україна вистоїть і колись-таки переможе, а справедливість буде відновлено”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий