понедельник, 11 июля 2016 г.

Вживані іномарки здешевшають

У понеділок, 4 липня, було підписано закон про здешевлення вартості вживаних автомобілів. Багатостраждальний документ, автором якого є Анатолій Євлахов, було ухвалено Верховною Радою України ще наприкінці травня.


Згідно з цим документом, акцизи на вживані автомобілі знизяться мінімум удесятеро. Закон стосується всіх автомобілів, які відповідають екологічному стандарту ЄВРО-5, крім автомобілів, ввезених з території Росії.  Підвищений збір на вживані іномарки діяв в Україні ще з 90-х, коли вітчизняний автопром, який не зміг конкурувати з іноземними виробниками, створив на законодавчому рівні монопольне становище для своєї продукції. Саме тому іномарка в доброму стані була набагато дорожчою за новий менш якісний вітчизняний автомобіль або автомобіль китайського виробництва.
У парламенті розгорілася ціла вистава з ухваленням цього закону. Олігархічні групи, які фінансуються автовиробниками, до останнього намагалися зірвати ухвалення закону або відтермінувати його в часі, але закон усе ж було ухвалено та підписано Президентом.
«Ми не знищили вітчизняного виробника, його у нас просто не було. За січень – травень поточного року на запорізькому заводі випущено аж 5 (!) автомобілів. Протидія була від українських збиральників китайських автомобілів, адже за цей час вони налагодили мегаприбутковий бізнес. У Китаї через офшорні компанії купуються автомобілі за 2,5 тисячі доларів, в Україні до цього автомобіля прикручували колеса (так би мовити, груба збірка) і продавали мінімум по 7 тисяч доларів. Завдяки тому, що найдешевша іномарка європейського виробництва коштувала мінімум на 3 – 5 тисяч дорожче, в українців не було іншого вибору, ніж купити неякісний автомобіль за завищеними цінами», – коментує подію автор закону Анатолій Євлахов.
Експерти прогнозують зниження цін не лише на автомобілі, які будуть ввезені в Україну, а й на ті, які сьогодні є у вжитку, та на нові вітчизняного виробництва.  Крім того, збільшиться обсяг робіт і на станціях обслуговування, що дасть новий подих галузі.
Прес-служба народного
депутата України
Анатолія Євлахова

Комментариев нет:

Отправить комментарий