пятница, 22 июля 2016 г.

Що, куди і скільки

Ті читачі „Променя”, які цікавляться бюджетними процесами, добре знають, що наш район – дотаційний. Без фінансових вливань „згори” хто зна як би нам жилося. Не кажучи вже про можливість реалізувати якісь більш-менш серйозні ремонтно-будівельні проекти в соціальній сфері. Ось тому щороку доводиться чекати, коли в столиці нашому краю виділять додаткові гроші. Якщо  точніше – яку саме суму.



Пара останніх років була доволі непоганою для нашого району. З державного бюджету виділялися чималі кошти, а це дозволило розв’язати ряд застарілих проблем у деяких бюджетних галузях. Стосовно перспектив на 2016 рік, то наша газета поінформувала про це читачів у попередньому номері. (Окремо треба лише наголосити, що передумовою для надання коштів є обов’язкове співфінансування з місцевого бюджету. Так, капітальний ремонт котельні міської школи №1 – зі встановленням двох твердопаливних котлів, заміною електромереж, вікон і дверей тощо обійдеться в 1 млн 480 тис. грн, з яких 148 тисяч – внесок районної скарбниці, а решта – держбюджету. Для встановлення кількох секцій трибун на стадіоні у Сновську мають надійти  360 тисяч, місцева ж „частка” складе ще 40 тис. грн). Загалом з різних джерел отримає район більше дох мільйонів гривень.
Разом з цим деякі наші земляки  цікавляться – а що матимуть інші райони області й на що там витрачатимуть „центральні” гроші? Дійсно, адже все пізнається в порівнянні. Доречним буде навести один показовий приклад. Отже, 24 червня на  засіданні Кабміну було затверджено постанову про розподіл субвенцій з держбюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій. Цим документом (зокрема – додатками 1 і 2)  передбачено, що Ніжину виділять 3 млн 791 тис. грн., Прилукам – 3 млн, Чернігову – 13 млн 462 тис, Бахмацькому району – 3 млн 991 тис., Ріпкинському – 1 млн 323 тис., Чернігівському – 517 тис., нашому – більше 1 млн 600 тис. (Окремо гроші спрямують і на обласний бюджет Чернігівщини – 7 млн 106 тис., Сумщини – 10 млн 588 тис, Житомирщини – 11 млн 971 тис. тощо). І яким же чином використають такі суми? Ось у Ніжині за 3 млн 791 тис. грн реконструюватимуть басейн у гімназії. У Бахмачі майже на півтора мільйони вставлять металопластикових вікон і дверей у школі. На сусідній Менщині, у Березному, відновлюватимуть теплотрасу. Також триватимуть різного роду ремонтно-будівельні роботи у Носівському, Ічнянському, Борзнянському, Куликівському, Талалаївському районах. Сусідам-городнянцям перепаде лише 300 тисяч, натомість корюківцям – 8 млн 470 тис. У загальному переліку відразу впадає в очі намір у багато яких містах і селах нашої області встановити дитячі ігрові та спортивні майданчики. Для прикладу – на Козелеччині їх буде придбано аж 15! (Вартість великого майданчика – 179 тис. грн, середнього – 97,7 тисячі, малого – 59,9 тисячі. А спортивний обійдеться в 108 тисяч). Загалом по області планується встановити майже сотню таких місць для дозвілля дітей. Звісна річ, це добре, що „розпорядники бюджетних коштів”, ті, хто реально вирішує – скільки і куди спрямувати грошей, присвятили таку велику увагу підростаючому поколінню. Головне ж – щоб оті  майданчики були  якісними й радували дітлахів.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий