пятница, 1 июля 2016 г.

Гриби і ягоди – це не лише смачні дари природи

Зараз у розпалі той сезон, коли ліс дійсно годує значну кількість мешканців району. Причому як у прямому, так і в переносному значенні. Страви з грибами – на обід, ягідний десерт – до вечері. Все це є звичним для більшості наших земляків. Разом з тим дари лісу перетворилися і на можливість заробити грошей. Збір лисичок та чорниці, оптові закупівлі, перепродаж – усе разом це вже давно виглядає як на системний бізнес.


Отже, перші лисички у більш-менш достатній кількості з’явилися десь наприкінці першої декади червня. Оптовики спочатку визначили ціну в 50 гривень за кілограм, але через малу „врожайність” вартість жовтих грибочків „пішла вгору” й у другій половині червня (протягом двох днів) сягала аж 120 грн. Однак потім цінова ситуація стабілізувалася на рівні 105 грн за кіло. Наразі обсяги закупівель лисичок не дуже великі, особливо якщо порівняти з 2013 роком, коли деякі пункти „оптовиків” закуповували по 5-8 тонн товару за один лише вечір...
Схожі процеси відбуваються і на ринку закупівель чорниці. Вже два тижні, як люди днюють у лісах, збираючи оте „чорне золото”. Оточені хмарами комарів, в умовах неймовірної спеки. (Дехто навіть каже, що засоби захисту не здатні зупинити комах - такі вони голодні та люті). Продуктивність такої праці буває різною і залежить від місця збору. Якщо чорничником зранку якийсь ненажера-дикун пройшов зі „шкребачкою” (ковшем-комбайном), то за ним „ухопиш” небагато. Загалом же вручну вдається зібрати протягом дня близько 7-8 кілограмів. Ці ягоди зовні сухенькі, мають більш „товарний” вигляд, трохи довше зберігаються без заморожування – не добу, а дві.
У Сновську чорниця „починалася” з 30 гривень за кілограм, а потім ціна „стрибала” і до 32-35 грн, зупинившись урешті-решт на 25. Окремий момент – наявність у відрах з ягодами листя. Дехто платить менше за засмічену чорницю. Але це стосується переважно тих, хто використовує „шкребачки”. До речі, у сусідів (Корюківка, Городня) за чорницю зараз дають по 20. На ціноутворення впливає конкуренція і обсяг пропонованої продукції. Скажімо, через дуже врожайний нинішній сезон у Волинській області вартість кілограма чорниці вже навіть менша за 20 гривень. У нашому краї чорниці теж вистачає...
Великим закупівельником ягід є фірма у Рівному, яка має величезний комплекс заморозки. Продукція зберігається до зими (тоді ціна краща) й потім продається в європейські країни. Також беруть ягоди переробники з Вінниці та Одеси. (На соки, йогурти тощо).
Підсумувати цю оповідь треба нагадуванням: щоб природа дарувала людям ягоди і гриби, до неї треба ставитися дбайливо, а не по-варварськи. Бо наслідки можуть виявитися дуже поганими.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий