понедельник, 25 июля 2016 г.

Децентралізація в дії Вибір зроблено. Слово за вищим керівництвом

Два останні тижні слово «громада» щільно увійшло у лексикон мешканців нашого району. В усіх сільських радах відбувалися збори громадян, а після них - сесії депутатів місцевих рад, на яких вирішувалися питання: чи давати згоду ініціативі мера м.Сновськ на приєднання до Сновської об’єднаної територіальної громади, чи ні.

Зараз, коли перипетії навколо цього питання потроху стихають, коли 16 сільських рад дали позитивне рішення на створення об’єднаної територіальної громади і питання створення переходить із агітаційного в чисто юридичну площину, можна підбити деякі підсумки.
Я побував на зборах і на сесіях 7-ми сільських рад і хотів би поділитися тими висновками, на які навіюють ці зібрання. Приєднуватись чи не приєднуватись до об’єднаної територіальної громади із центром у м.Сновськ на 90% залежить від позиції сільського голови, а позиція сільського голови на 100% залежить від наповнюваності корита, тобто фонду заробітної плати працівників сільради. Пікантність цієї ситуації в тому, що жодного впливу на процес наповнюваності працівники сільради фактично не мають, все залежить від законів та постанов, прийнятих Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України.
Наводжу приклад: скільки себе пам’ятаю, на виїзді із міста стоїть автозаправна станція. Ніхто ніколи не задумувався, на чиїх землях вона стоїть, аж поки Верховною Радою не був введений акциз на паливно-мастильні матеріали. І ось факт: заправляються на ній, в основному, мешканці Сновська, а доходи ідуть до Великощимельської сільської ради. Теж саме і з заправкою газом, яка знаходиться на території колишньої ПМК-215. Ця заправка перераховує акциз до с.Займище. Стосовно плати за землю, то тут повний парадокс: якщо за часів Тимошенко в сільрадах залишалося 60% цієї плати, інше вилучалось для утримання шкіл, лікарень, інших бюджетних закладів, то з приходом Азарова стали залишати 100%. Мабуть, думали, що лікарі і вчителі якось викрутяться. Ця норма 100% залишається і зараз.
А тепер уявіть ситуацію. В бюджеті гроші є, а всі бюджетні установи, за виключенням закладів культури, знаходяться в управлінні району. Куди направляються гроші? Звісно, в корито. За І півріччя 2016 року за даними фінансового управління сільськими радами отримано премій „за великі заслуги” в сумі 230,3 тис. грн (сума дається з нарахуваннями). Причому левова частка отриманих премій припадає на Великощимельську, Кучинівську, Петрівську сільські ради. А такі сільради, як Гірська, Єлінська, Зарічанська, Клюсівська, Низківська, Софіївська, Суничненська, взагалі нічого не виплачували, бо ні з чого.
Звісно, люди, які отримують такі преміальні (а якщо додати ще виплату матеріальної допомоги, яку платять працівникам сільрад, то сума сягне 400 тис. грн), не хочуть нічого міняти. Коли я був у Низківці, Заріччі, Ст. Боровичах, Суничному, то перший виступає сільський голова і висловлюється за доцільність приєднання до територіальної громади, а на сесії у В.Щимелі (на сході, де приймалось рішення, я не був) сільський голова показує листи-опитування і каже, що люди проти.
А яке питання було задане при опитуванні і хто його проводив?
Якщо питання стояло так: «Ви за те, щоб залишилася сільрада, чи будете їздити за довідками в місто?», то відповідь буде одна, а якщо: «У разі створення громади для населення залишиться все як і було, але сільських можновладців буде усунуто від корита», то відповідь буде інша.
Тому мешканців тих 16-ти сільрад, які дали згоду на приєднання до об’єднаної територіальної громади, хочу запевнити: ніяких змін для них не буде, нікому не треба буде їхати за довідкою в місто. Взагалі вибір зроблено, слово тепер за керівництвом області.
Микола ІВАНИЦЬКИЙ,
перший заступник голови РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий