пятница, 29 июля 2016 г.

Вже час готувати рушниці Незабаром відбудеться відкриття чергового сезону полювання на пернату дичину. Детальніше про це „Променю” розповів в.о. голови районної організації Українського товариства мисливців і рибалок Ігор Федорович Мося.


- Процес підготовки мисливського господарства до відкриття сезону полювання протягом липня увійшов до активної фази. Фахівці разом з єгерями за визначеною методикою провели заходи з обліку чисельності дичини. Цю роботу треба було провести вчасно, щоб у нас дозволили полювати . Можна констатувати, що наш колектив оперативно впорався зі своїм завданням й мисливці у встановлений термін можуть вирушати в угіддя. Треба зауважити, що цьогоріч рівень води у водоймах і болотах втримався доволі непоганий, тож і умови для проживання і розмноження качок та інших птахів є ближчими до оптимальних. Це вселяє надію на вдалий мисливський сезон.
Відповідно до наказу керівництва обласної організації УТМР від 11 липня (погодженого з облдержадміністрацією та обласним управлінням  лісового та мисливського господарства) сезон полювання на качок, лисок, куликів та інших  дозволених для добування  птахів розпочнеться о 16-ій  годині 6 серпня і триватиме до 30 листопада. На перепела – з 10 серпня по 29 листопада. А 25 липня виданий дозвіл на відкриття полювання в нашому краї районним управлінням держпродспоживслужби.
Визначені такі дні полювання – середа, субота, неділя, а для власників паспортизованих собак лягавих порід та спанієлів – додатково передбачений і четвер. Норма добування за день на одного мисливця: до 3 качок, до 4 лисок, до 4 куликів, до 4 голубів, до 5 перепелів.
Заборонено полювати на пернатих у лісових угіддях, з собаками гончих порід, а також – на території відтворювальних ділянок. Їх у нас три: №1 – під Гірськом (6000 гектарів), №2 – урочище В’юнище й прилегла місцевість, зокрема – Староруднянський ліс, №3 – під Низківкою і Кучинівкою,  так зване „Чорнолісся” (6500 га). Докладно вивчити карту з межами цих ділянок мисливці можуть у приміщенні райради УТМР. Там же вони можуть дізнатися і телефони єгерів, в обходах яких планують полювати. Бо існує вимога: перед виходом в угіддя треба повідомити про це єгерській службі.
Під час полювання при собі треба мати державне посвідчення мисливця, контрольну (так звану білу) картку обліку добутої дичини, посвідчення члена УТМР з карткою про сплату річного членського внеску і відстрільну картку  (сезонну або одноразову). Також обов’язковим є пам’ятати про дотримання правил полювання, пожежної безпеки, культури поведінки на природі й особливо – поводження зі зброєю. Добувати дичину дозволяється не ближче за 200 метрів від меж населених пунктів.
Надзвичайно важливим залишається обов’язок мисливців свідомо шанувати традиції та вимоги правильного полювання: добувати лише представників тих видів птахів, які дозволені, добирати підранків і не закривати очі на виявлені факти браконьєрства. Зрештою, УТМР – це громадська організація, користування угіддями і тваринним світом – це спільне право усіх наших мисливців. І коли браконьєр займається відстрілом дичини – він фактично завдає збитків усій нашій мисливській громаді. Тому для того, щоб дати лад мисливському господарству, потрібно забути про байдужість і разом протистояти тим, хто ігнорує закон і елементарні норми природокористування. Врешті-решт, полювання для нормальних людей передовсім є не відстрілом дичини, а спілкуванням з природою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий