понедельник, 11 июля 2016 г.

Медицина на порозі нових змін

Увагу до цієї проблеми привернув завідуючий хірургічним відділенням центральної райлікарні М.П. Парфенюк. Просто на вулиці він зупинив автора цих рядків і спитав: чому газета не пише про перспективу скорочення кількості ліжко-місць у місцевому закладі охорони здоров’я? Оскільки така тема дійсно становить суспільний інтерес – редакція „Променя” вирішила приділити їй належну увагу.



Мабуть, кожна людина знає, що проблем у медицині вистачає. Поміж населення активно обговорюються нестача лікарських кадрів і сучасного обладнання, помилки лікарів, подекуди – необхідність давати гроші „людям у білих халатах”. І не для кого не секрет, що чимало наших земляків воліють лікуватися не в Сновську, а в Чернігові або сусідній Корюківці. На цьому фоні триває загальнодержавне реформування медичної галузі. „Нагорі” ніяк не ухвалять остаточне рішення щодо обраної системи охорони здоров’я, натомість намагаючись потроху „оптимізувати” структуру існуючих закладів. Як це виглядає в місцевих умовах – читайте далі.
М.П. Парфенюк, завідуючий хірургічним відділенням ЦРЛ:
- Я вважаю, що мешканці району повинні знати про одну очевидну проблему, яка в перспективі може набрати доволі гострих форм. Станом на січень нинішнього року в очолюваному мною відділенні нараховувалося 35 ліжко-місць, але з 1 квітня ця кількість зменшилася до 30. І коли надійшла інформація, що цьогоріч планується ще одне скорочення ліжкового фонду – це не могло не викликати занепокоєння. Річ у тім, що штат відділення „прив’язаний” до кількості ліжко-місць. І логіка тут зрозуміла: менше ліжок – менше буде і працівників. У такому разі куди подітися вивільненим людям? І яким чином це вплине на якість надання медичних послуг населенню? Адже наше відділення працює цілодобово, травмопункту в лікарні нема, медобслуговування постраждалих, які надходять вночі, здійснюється в хірургії. Загалом відділення працює нормально, але потрібні ще один хірург і травмотолог.
Разом з цим довелося з подивом почути, що не так давно штати райдержадміністрації поповнилися рядом нових працівників. Я і мої однодумці не можуть зрозуміти доцільності й раціональності такого кроку. Бо, як кажуть у народі, коли вже скорочення – воно має стосуватися всіх. На подібну ситуацію я звертав увагу і в попередні роки – у коментарях для обласної газети.
На прохання навести статистичні дані роботи хірургічного відділення, М.П. Парфенюк надав цифри порівняльної звітності. Отже, у 2013 році, коли населення нашого району складало 24734 людини, у відділенні пролікували 838 пацієнтів, зробивши при цьому 1091 операцію. (Мається на увазі, що були хворі, які потребували неодноразового хірургічного втручання). Натомість у 2015 році в районі налічувався 24171 мешканець. У хірургії лікувалася 701 людина, їм зробили 1166 операцій.
М.В. Куценко, головний лікар ЦРЛ:
- Станом на теперішній час до структури районної лікарні належать поліклініка і дитяче, терапевтичне, хірургічне, стоматологічне, неврологічне, пологове, інфекційне, гінекологічне відділення. Загальна кількість ліжко-місць у стаціонарі – 185. Штат медичного закладу складається з 34 лікарів (ще є три інтерни), 143 медсестер, 73 санітарок і 53 інших працівників (водіїв, бухгалтерів тощо). З розрахунку на 10 тисяч населення показник кількості ліжко-місць складає приблизно 76.
Відразу треба зауважити, що державна політика в сфері охорони здоров’я передовсім належить до компетенції уряду. (Бо саме центральні органи влади виділяють бюджетні кошти для фінансування медицини в нашому районі). Ще 15 листопада минулого року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про граничний норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками. У розрахунку на 10 тис. населення їх має бути не більше 60. Цим документом обл­держадміністрації зобов’язано вжити заходи для виконання постанови й відкоригувати кількість ліжкового фонду, зменшуючи його з урахуванням рівня захворюваності населення та регіональних особливостей. Є надія, що така норма дозволить нашій ЦРЛ – з огляду на специфіку демографічної ситуації – будь-які зміни впроваджувати поступово і з огляду на об’єктивні реалії. Зрештою, згідно з наказом Міністерство охорони здоров’я від 22 лютого 2016 року і методики забезпечення стаціонарними ліжками у процесі оптимізації структури ліжкового фонду необхідно врахувати рівень захворюваності та смертності населення регіону, дотримання медичних показань щодо госпіталізації пацієнтів у стаціонар та інші вимоги надання медичної допомоги. А також – можливість амбулаторного лікування. Тобто майбутнє райлікарні ще залежить від рішень управління охорони здоров’я облдержадміністрації та райдержадміністрації. Попередньо планується, що наша лікарня надаватиме планово-відновлювальну медичну допомогу. Стосовно скорочення кількості ліжко-місць, то цей процес триватиме ще як мінімум до кінця нинішнього року. Зрештою, такі справи швидко не робляться. Принагідно можна навести приклад із об’єднанням залізничної лікарні з ЦРЛ. Питання вирішується вже майже два роки, а завершення досі немає. Також існує попередній проект, затверджений управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації у червні цього року. Ним передбачене створення восьми міжрайонних медичних структур хірургічного профілю, де надаватиметься допомога у разі відсутності хірургів на місцях (відпустка, курси тощо). Наш район разом із Семенівським та Новгород-Сіверським буде зорієнтовано на Корюківку. Однак точно невідомо, коли запрацює нова система. Бо передовсім треба подбати про розв’язання кадрової проблеми. У Корюківці теж є нестача лікарів. Адже до нас, на периферію, на північ Чернігівської області, молоді спеціалісти їдуть не дуже охоче. На мою думку, для залучення нових фахівців потрібно зайнятися створенням для них належних умов. І починати треба із виділення житла.
Наостанок зауважу – скорочення ліжко-місць може і не призвести до скорочення медперсоналу. Медична спільнота і люди, компетентні у роботі галузі, ініціюють внесення змін до відповідно наказу Міністерства охорони здоров’я, яким регламентується навантаження на одну медсестру під час виконання функціональних обов’язків. Тобто я сподіваюся, що навіть після того, як ліжко-місць у ЦРЛ стане менше, у нашому колективі роботу ніхто не втратить.
Розмовляв
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий