пятница, 23 сентября 2016 г.

Минувшина. Рік 1963-ій.

Освіта
Журналіст райгазети „Промінь Жовтня” І.Дудко у липні повідав читачам історію про те, як „педагог і член компартії”  дико і свавільно знущався із дітей. Отже, тоді в селі  Охромієвичі (тепер Корюківського району) діяв дитячий будинок.
Так звідти,  від десяти старших вихованців, надійшов лист з проханням  звернути  увагу на те, що коїться в цьому закладі. Як з’ясувалося, директор М.Ф. Пригодій бив дітей за найменші пустощі:  за зірване яблуко в саду, за вирвану квітку на клумбі. І робив усе методично, продумано. „Винного викликав до кабінету, гасив  світло й духопелив. А декого навіть змушував  роздягатися(!) і „зізнаватися”. Більше того, директор користався з можливостей господарства дитячого будинку. Тягав собі додому продукти з кухні, завозив на власний двір „бюджетні” дрова й навіть примудрився „перемістити” до своєї хати кілька дитячих  килимів. Причому усе те добро привласнював не лише собі, а й ділився з деким. З ким саме? Одне з припущень  - з  посадовцями  районного і обласного відділів освіти, бо вони після набуття цією справою публічного розголосу взялися захищати директора, підписуючи йому хвалебні характеристики. Більше того, якщо  риба  гниє з голови, то, беручи за приклад вчинки  М.Ф. Пригодія,  дітей почали бити і деякі вихователі. Взагалі, потім зазначалося, що в колективі дитбудинку панує безпринципність. І врешті-решт „морально-побутовий розкладальник” М.Ф. Пригодій втратив свою посаду.
Хоча історія виглядає якось недовершено. Цупити харчі  з дитячої кухні – цим нікого не здивуєш, особливо у наш час. Але поєднувати побиття з примусом роздягатися – тут уже доречним було б  залучити психіатра чи сексопатолога для певних висновків. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий