понедельник, 5 сентября 2016 г.

Переможці конкурсу «Ми – українці!»

Як ми і обіцяли, розпочинаємо публікацію фотографій і описи вишиванок від переможців районного конкурс «Ми – українці!», присвяченого 25-ій річниці Незалежності. Починаємо з номінації «Найкраща дитяча вишиванка», перемогу в якій отримала Анастасія Батюк (17 років) зі Сновська.

Історія українського народу, його ментальність та особливості культури нерозривно пов’язані з творчістю. Одним із чудових витворів нашого талановитого народу є вишивка, що значною мірою характеризує матеріальну та духовну культуру України. Якщо для українців з давніх часів вишита сорочка була традиційним одягом, то в сучасних умовах вишиванка набула особливого значення в багатьох сферах життя, стала своєрідним засобом самовираження. Після отримання Україною незалежності багато з тих, хто позиціонував себе українцем, почав вдягати вишиванку на різні святкові заходи і навіть ходити в ній у звичайні дні. Для мене вишиванка не просто одяг, а споконвічна святиня, символ нашого незламного духу. Одягаючи її, кожна людина усвідомлює свою приналежність до українського роду, відчуває любов до рідної землі.
На моїй сорочці я вишила не тільки рослинний орнамент, а й зобразила Герб та Прапор України. З найдавніших часів Тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. А ось синій колір у наших предків символізує небо і воду, очищення, позбавлення від хвороб і душевний спокій. Жовтий або, точніше, золотий, означає багатство, достаток, благополуччя, радість, а також пшеницю і мед. Отже, сорочка з жовтою вишивкою неодмінно приносить у будинок багатство і добробут.

Комментариев нет:

Отправить комментарий