пятница, 9 сентября 2016 г.

Затримка зарплатні – це реальність

Минулої п`ятниці у дверях комп`ютерного кабінету редакції «Променя» з`явилася постать хірурга Миколи Парфенюка. Просто з порогу візитер висловив прохання: звернути увагу на вже майже двомісячну затримку зарплатні працівникам рай лікарні. Оскільки наша газета завжди інформує читачів про основні тенденції соціально-економічного життя району, то нині публікує інформацію про цю проблему.

Перше запитання – коли саме виникла затримка в отриманні заробленого – довелося поставити головному лікарю ЦРЛ Миколі Куценку. Він відповів, що так званий  кризовий період розпочався ще у травні. Керівництво райлікарні інформувало райдержадміністрацію про такий стан речей, але загальна ситуація так і не вирівнялася, вчасна виплата зарплатні була для колективу лікарні лише мрією. Станом на 2 вересня відставання від нормального графіка виплат сягнуло вже майже двох місяців. Загалом у системі лікарні по району працює понад триста осіб, місячний фонд зарплатні у липні  (разом із нарахуваннями) склав близько 1 мільйона 100 тис. грн. І ось у понеділок, 5 вересня, були підписані платіжні документи за липневий період, а наступного дня гроші надійшли на рахунки людей. Тобто наразі неоплаченою лишається робота персоналу за серпень. Стосовно перспектив на майбутнє, то попередні розрахунки дають підстави припустити: аванс і трохи зарплатні за серпень медпрацівникам вдасться отримати у жовтні.
Разом з цим райлікарня потрапила у ще одну скрутну ситуацію: через наявність заборгованості за послуги теплопостачання у минулому опалювальному сезоні (станом на 5 вересня – 651 тисячу гривень) цій установі заблокували рахунки. Тепер немає можливості оплатити придбання ліків, бензину тощо. Словом, поодинокі труднощі перетворилися на цілий комплекс проблем.
Для повноти картини треба навести і коментар лідера профспілкової організації ЦРЛ Андрія Желєзняка. За його словами, ще на початку літа до нього почали звертатися колеги з проханням вдатися до засобів захисту інтересів трудового колективу в питанні вчасної виплати заробленого. І логіка тут зрозуміла: зарплатню затримують, але ж ніхто не скасує обов`язок вчасно оплачувати рахунки за комунальні послуги і необхідність купувати продукти харчування. Андрій Желєзняк звертався за роз`ясненнями до райдержадміністрації, але там йому розповіли про труднощі бюджетного фінансування медичної галузі. Відтоді тенденція затримки зарплатні працівникам лікарні збереглася. 2 вересня делегація уповноважених ЦРЛ прийшла на зустріч з головою райдержадміністрації Валерієм Радібедою. Вони знову нагадали про існуючу проблему. Серед іншого – попрохали надати письмову і детальну інформацію про причини несвоєчасної виплати грошей. (Коли цей документ медики отримають – «Промінь» його опублікує). Слід сподіватися, наполегливість медичної профспілки принесе результат.
Наостанок слід згадати і про ще одну лікувальну мережу – районний центр первинної медико-санітарної допомоги. Її керівник Всеволод Тарасюк поінформував, що його колектив за липень гроші остаточно ще не отримав. Тобто ситуація виглядає гірше, ніж у райлікарні.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий