пятница, 9 сентября 2016 г.

Лящ уражений ботулізмом

Держпродспоживслужба повідомляє про загострення епідситуації щодо захворюваності на ботулізм в Україні. За останній тиждень зареєстровано 3 випадки. Останній випадок пов’язаний із вживанням риби «Лящ копчений».


Ботулізм - це дуже небезпечне, в більшості випадків смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікроорганізмами групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Для цього необхідно дотримуватися чистоти і санітарних умов у будинку, особливо на кухні, де йде приготування їжі. Крім того, необхідно термічно обробляти м’ясо і рибу. Відмовтеся від напівпрожарених стейків, м’яса з кров’ю, копченої риби, а тим більше вживання свіжої риби. Головною причиною виникнення ботулізму є домашні консерви. Тож відмовтеся від покупки консервованих грибів, м’яса і риби з рук. Ви ніколи не можете бути точно впевнені, в яких умовах були виготовлені ці консерви.
В.БІЛАШКО, начальник держпродспоживслужби

Комментариев нет:

Отправить комментарий