пятница, 23 сентября 2016 г.

Вони - переможці!





Правду кажучи, мало хто очікував, що обласні змагання за звання «Краще спортивне село Чернігівщини» видадуться настільки емоційними й увінчаються врешті-решт успіхом Кучинівки. Таким чином підтверджено відому спортивну істину: для початку треба повірити в перемогу, а потім характер і майстерність завершать справу.
Цьогоріч змагання під назвою «Краще спортивне село Чернігівщини» обласна організація ФСТ «Колос» вирішила провести у Сновську. Минулої неділі на місцевий стадіон  прибули команди з десяти районів – Сновського, Ріпкинського, Городнянського, Ічнянського, Борзнянського, Менського, Коропського, Носівського, Козелецького та Бобровицького. 
Початок видався традиційним – колона спортсменів прокрокувала на чолі з головою нашої райорганізації ФСТ «Колос» Г.Салатою повз оргкомітет та гостей заходу. (Там перебували голова облорганізації ФСТ «Колос» В.Примак, голова облради І.Вдовенко, голова райдержадміністрації В.Радібеда, голова райради П.Мірошниченко, міський голова О.Медведьов і група інших посадовців органів влади та профспілкового руху).
Загальна програма складалася з п`яти видів спорту. Якщо надати сухий статистичний звіт, то у міні-футболі трійка призерів склалася наступним чином: І – Кучинівка, ІІ – Замглай (Ріпкинський район), ІІІ – Киселівка (Менський район). У перетягуванні каната: І – Замглай, ІІ – Кучинівка, ІІІ – Парафіївка (Ічнянський район). У настільному тенісі: І – Замглай, ІІ- Новоселівка (Борзнянський район), ІІІ – Тупичів  (Городнянський район). Шашки: І – Тупичів, ІІ – Замглай, ІІІ – Кучинівка. Гирі: І – Кучинівка, ІІ – Замглай, ІІІ – Понорниця (Коропський район). У загальному підсумку звання «Краще спортивне село Чернігівщини» вперше записали до свого активу кучинівці. Друге місце – у замглайців, а третє – у тупичівців. Переможці отримали від організаторів змагань грошову винагороду – 300 гривень. (Хоча районом пішла гуляти байка, ніби представникам Кучинівки виділили 20 тисяч(!) призових. Причина таких розмов – жарт одного з чернігівських журналістів. Він на церемонії нагородження в момент, коли володарям І місця передавали конверт, вигукнув: «Двадцять тисяч!». Цей момент зафіксували на відео і виклали в Інтернет. Таким чином і народилася вигадка…) Також депутат облради В.Селянський подарував кучинівським спортсменам вісім м`ячів, а голова облради І.Вдовенко – чайний сервіз на 6 персон. (Згодом команда-переможець вирішила три м`ячі подарувати рідній школі, а сервіз – не ділити ж його по шматочку на всіх 17 спортсменів – передати сільраді).
Тепер же варто оповісти про емоційний бік змагань. Відразу ж зауважу – того дня поміж місцевих уболівальників не було снов`ян, тур`янців чи великощимельців. На кілька годин усі вони перетворилися на кучинівців і щиро підтримували своїх земляків у боротьбі за перемогу. 
Остаточно доля першого місця вирішился в фінальному футбольному матчі проти основного конкурента - команди з селища Замглай. Пристрасті відчутно нагріли атмосферу на стадіоні. Спочатку замглайці опротестували участь у зустрічі одного з основних гравців Кучинівки - О.Апецька. В якості причини вказали те, що в нього з собою був не паспорт, а лише копія цього документа. Коли гра почалася, конкуренти нашої команди нестачу успіху намагалися компенсувати грубістю на полі, дозволяли собі рясно матюкатися. (Нівелюючи таким чином засадничі принципи спортивного руху). Врешті-решт за очевидне порушення правил суддя видалив одного футболіста – замглайця, так той у відповідь «послав на три літери» арбітра й взагалі – потім заледіве не дійшло до бійки. Складалося, що представники Замглаю думали, ніби призом змагань є ціла корова й ніяк не хотіли втрачати такого багатства. (Знали б вони про 300 гривень, сервіз і м`ячі – може так би й не переймалися). У підсумку лідерами футбольної частини змагань стали кучинівці й це вплинуло на загальне становище в турнірній таблиці саме на їхню користь. Що не кажіть, а приємно і радісно за наших земляків. Вони досягли всього лише завдяки власним зусиллям. І це робить їхню перемогу ще ціннішою. Зрештою, віра в успіх – теж велике діло. Після церемонії нагородження кучинівець В.Акуленко вигукнув до колег по команді: «А що я казав? Перемогли ж». Відповіддю йому були оптимістичні усмішки. Бо дійсно сталося те, про що кожен мріяв, ховаючи свої сподівання десь у глибині серця.
Правду кажучи, багатьох здивував В.Василенко. Виявилося, що в 2009 році він на всеукраїнських змаганнях з гирьового спорту став володарем IV місця. І ось на цих обласних змаганнях йому не знайшлося рівних. Він «штовхнув» пару 24-кілограмових гирь аж 71 раз, а потім у ривку підняв гирю однією рукою – 61 раз, а другою – 60.
Коментуючи виступи своєї команди на змаганнях, Р.Василенко (вчитель біології Кучинівської школи) сказав, що вже кілька років, як у селі активізувалося спортивне життя. Велика роль у цьому належить П.Солодовнику. Утворився гурт олюбителів футболу, які регулярно тренують.ся і намагаються брати участь у різноманітних змаганнях. «перед поїздкою до Сновська, - ділиться своїми міркуваннями Р.Василенко, - ми були впевнені у футболі та гирях. Добре, що порадували «канатники» (А.Науменко, К.Петрик, С.Бодяк, А.Булденко), здобувши ІІ місце. Т.Щербина непогано зіграла в шашки. І взагалі, всі, хто був у нашій збірній,  зробили свій внесок у загальну перемогу. Це А.Насінник, О.Сміловець, О.Кривенко, В.Гайдук, А.Полевичок, В.Цап. Подякувати треба і вчителю фізкультури С.Вороніну. Якщо чесно, то думали спочатку про ІІІ місце, але по ходу з`явилася впевненість, що ми здатні на більше. І ось – перемога!. Найскладнішим моментом була остання гра у футбол проти замглайців. Аби не «зняли» нашого провідного гравця – ми б тоді могли протистояти суперникам набагато краще. Словом, командний дух у нас присутній і ми готові надалі брати участь у будь-яких змаганнях».
Сільський голова Кучинівки О.Недвига у коментарі для «Променя» сказала таке: «Я  дуже рада, що наші спортсмени досягли такого успіху. Ми щиро пишаємося їхньою перемогою. Вони в нас молодці! Сільрада по можливості намагається підтримувати спортивний рух. Придбали команді форму, попрохали депутата облради Г.Божка заправити автобус, яким відвезли спортсменів та уболівальників на змагання. Також сільрада допомогла знайти охочих взяти  участь  у перетягуванні канату. На майбутнє плануємо теж підтримувати ініціативу місцевих спортсменів. Зокрема, вже треба готуватися до участі у змаганнях на звання «Краще спортивне село України». Головне – щоб людям це було цікаво, щоб громада почала жити краще».
Слід сказати, що тепер, коли змагання вже позаду, коли всі пристрасті вляглися, приходить усвідомлення: навіть попри суперечки є багато чого, що об`єднує учасників змагань. Це - справжній спортивнйи азарт, воля до перемоги і любов до рідного краю. Не даремно ж на стадіоні так дружно пролунало гасло «Героям слава!», коли від огркомітету почулося вітання «Слава Україні!» 

Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий