понедельник, 19 сентября 2016 г.

Обережно! Телефонні шахраї

Схема його проста, якоїсь надзвичайної винахідливості при цьому не потрібно, але треба майстерно володіти риторикою та навичками переконання. Вирішальним тут є фактор несподіванки та гра на емоціях потерпілого.
Шахрай телефонує зазвичай серед ночі на номер мобільного телефону. Якщо на іншому кінці дроту слухавку візьме жінка, невідомий починає словесну атаку: «Чи є у вас син?» Якщо відповідь позитивна, то «голос” повідомляє, що він затриманий співробітниками поліції і чекає реакцію співрозмовниці. Якщо жінка вірить, починає нервувати і вступає в діалог - це все, жертва «на гачку”. «Включаючи” майстерність красномовства, аферист «розводить” жертву на гроші - просить перерахувати певну суму на рахунок мобільного телефону (номер диктують). Потерпіла, не усвідомлюючи спросоння та на хвилі душевного хвилювання своїх дій, мерщій кидається перераховувати гроші через термінали. Коли ж дізнаються, що з їх рідними усе гаразд, розуміють, що їх ошукали і звертаються до поліції. Такі випадки телефонного шахрайства не поодинокі. У зв’язку з чим — кілька корисних порад для громадян, як не стати жертвою «телефонних шахраїв”: по-перше, спробуйте перевірити отриману інформацію, передзвонивши тому, хто «потребує негайної допомоги” або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати її; по-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто «потребує допомоги”, скільки йому років тощо.
Якщо скажуть, що телефонують з поліції - передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями, страховими компаніями чи іншими установами. Як правило, телефонні шахраї «працюють» серед ночі, коли тяжко зорієнтуватися й логічно мислити. Але пам’ятайте: краще порахувати до десяти, зосередитися і прийняти виважене рішення, ніж потерпіти від вдалої оборудки махінаторів.
Будьте обережні та не потрапляйте на гачок телефонних шахраїв.

Комментариев нет:

Отправить комментарий