пятница, 23 сентября 2016 г.

Ця пам`ять дійсно не сивіє

У четвер у районі відзначили День партизанської слави. Розпочалися заходи у Єліному.





Всі, хто прийшов і приїхав у цей день до села, вшанували пам`ять загиблих у роки війни хвилиною мовчання і поклали квіти до пам`ятника партизанській сім`ї. Тут же, в центрі села, перепоховали останки нещодавно знайдених п`яти невідомих солдатів. «Могил у світі набагато менше, ніж героїв, - звучать слова ведучої. - І з кожним роком земля повертає нам тих бійців, які загинули, захищаючи Батьківщину, а ми повинні достойно їх поховати». Під звуки гімну України і військового салюту провели в останню путь невідомих героїв. Службу за загиблими відправив отець Володимир.
Сільський голова Леонід Мороз подякував усім, хто наближав перемогу, хто воює нині в зоні АТО, і тим, хто не повернувся з поля бою в роки Другої світової та зі сходу України в наш час. У заході в с.Єліне взяли участь голова райдержадміністрації В. Радібеда, голова райради П.Мірошниченко, міський голова О.Медведьов та їхні заступники, голова обласної організації ветеранів України А.Москаленко, ветерани на чолі з головою райорганізації Людмилою Кравець, учасники АТО, школярі, представники громадськості району й області, зібралися місцеві мешканці. Віддати данину пам`яті прибули делегації з партизанами з Корюківщини, Менщини, Козелеччини, Ріпок, Городні й Чернігова, а також учнівська молодь з сусідніх Корюківки та Городні. Після мітингу присутні відвідали місцевий музей історії партизанського руху на Чернігівщині.
Далі святкування Дня партизанської слави продовжилося безпосередньо в Лісограді. Біля входу до меморіального комплексу гостей зустрів духовий оркестр. До участі в заході приєдналися голова обласної ради І.Вдовенко та в.о. голови ОДА Л.Сахневич. Вони разом з іншими гостями свята поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку партизанам.
До проведення заходу було залучено колектив ВПУЛГ, працювала польова кухня. Касир Єлінського музею С.Пантюшенко пригощала гостей свята цілющим партизанським напоєм з хвої, чорниць і брусниці особистого приготування. Директор обласного історичного музею ім.Тарновського С. Лаєвський провів екскурсію Лісоградом. Охочі оглянули виставку знахідок часів Другої світової – зброю, побутові речі солдат тощо. Ще в одній із землянок презентували фотовиставку “Чернігівці у війні за Незалежність України” ніжинського фотокореспондента, волонтера і учасника Майдану І.Волосянкіна. Його кадри вражають: тут і усміхнене обличчя бійця, який загинув уже через кілька годин, і поле після бою з розбитою технікою в АТО, і солдат з молодим собакою, який допомагатиме далі йому по службі… Страшно роздивлятися знімки під нині мирним небом у Єлінському лісі й уявляти, як за сотні кілометрів звідси знову точаться криваві битви, знову гинуть наші солдати, як колись це відбувалося в цьому краї. Ще недавно війна була лише в спогадах, а тепер вона знову стала жахливим сьогоденням. Як відгомін цих подій в іншій землянці бійці цивільного корпусу “Азов–Північ” демонстрували зброю, якою стріляють навіть і тепер у зоні АТО...






Після підняття прапора України зі сцени присутніх привітали почесні гості свята. І.Вдовенко побажав всім мирного неба і зазначив, що роль партизан в історії держави неоціненна: «І дуже жаль, що з кожним роком вас, дорогі ветерни, приїжджає сюди все менше». В.Радібеда наголосив, що варто завжди шанувати живих і пам`ятати про тих солдат, яких уже нема з нами. Він разом з П.Мірошниченком вручив Почесну грамоту ветерану С.Покрові, оголосив подяку райдержадміністрації П.Шаповалу, а також вручив ювілейні медалі «25 років Незалежності України» учасникам АТО В.Гордику, С.Броварнику, Д.Жилі та О.Калачу. Почесні грамоти обласної організації ветеранів з рук А.Москаленка отримали І.Хижко, В.Шевченко, Р.Юсухно і Є.Семененко. До вітань приєднався і військовий комісар І.Батюк.
Концертну програму, підготовлену колективом РБК, розпочали вихованки керівника вокального ансамблю «Світлячок» О.Сенченко, а далі заспівали гості - хор ветеранів «Придеснянські барви» з Мени та наш Г. Лепнюк. Музична композиція на скрипці «Молитва за Україну» у виконанні викладача дитячої музичної школи Н.Козієвої, пройшла через серце кожного і линула лісом далеко-далеко. Все затихло навкруги, навіть дощ зупинився, бо в цю мить кожний вірив у світле майбутнє і молився за мир у нашій рідній Україні.
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора та Олени КИРИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий