пятница, 2 сентября 2016 г.

Новий навчальний рік – нові реалії

Вітчизняна освітянська система вже тривалий час перебуває у стані реформування. Мета цього процесу – забезпечити модернізацію та оптимальний розвиток освітньої галузі, а найголовніше – підвищити якісний рівень навчання й створити належні умови самореалізації кожної дитини.
Дошкільна підготовка дітей є обов`язковою первинною складовою безперервної освіти.
Нині у нашому районі налічується 995 малюків у віці від 1 до 6 років. (Місто – 581, по селах – 414). Функціонують 10 дитячих садків (з них 7 у складі навчально-виховних комплексів), їх відвідують 590 дітлахів (59,2%). З 216 п`ятирічних дітей дошкільною освітою охоплено 200 (92,5%).  При районному центрі дитячої та юнацької творчості є дві групи, які відвідує 31 дитина, також при Тихоновицькій школі зформована група з 11 дошкільнят. Ще у районі 15 дітей охоплено соціально-педагогічним патронатом.
Система освіти Сновщини – це 15 загальноосвітніх шкіл (у т.ч. 1 школа-інтернат), 3 позашкільні навчальні заклади, 1 міжшкільний навчально-виробничий комбінат. У минулому навчальному році кількість учнів складала 2037 (місто – 1190, села – 847), а в нинішньому – 2022 (місто – 1203, села – 819). У зв`язку з новими нормативно-правовими вимогами (якщо в школі менше 25 учнів – гроші на неї мають виділятися не з державного бюджету, а з сільського), 1 вересня припинили свою роботу навчальні заклади у Єліному (17 її школярів підвозитимуть до Тур`ї), Нових Млинів (23 школярі, підвіз – до Рогізок), Суничному (9 возитимуть до міської школи №1, а 3 – до Великого Щимеля). Вибір нового місця навчання залежав від думки батьків.
У сфері роботи з педагогічними кадрами слід згадати, що вчитель гімназії І.В.Пилипчук стала лауреатом обласного етапу конкурсу «Класний керівник року», керівник гуртка РЦДЮТ О.В.Скотаренко здобув ІІІ місце на обласному етапі конкурсу позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості». Вчитель англійської мови Т.О.Зарбі та вчитель математики Т.О.Миронцова взяли участь в обласному етапі конкурсу «Вчитель року-2016» й згідно рейтингу посіли 8 і 9 місця відповідно.
Якщо вести мову про успіхи дітей, то передовсім треба розповісти про диплом ІІ ступеня на третьому етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук учениці міської школи №1 І.Єрмоленко. Стосовно результатів зовнішнього незалежного оцінювання знань, то вони спонукають до певних роздумів. У державній підсумковій атестації з української мови взяли участь 130 учнів. Найкращий середній бал в учнів гімназії (39,6). За ними розташувалися представники Петрівського НВК (38,7), міської школи № 1 (37,4), міської школи № 2 (34,6), Новоборовицької ЗОШ (34,5), Кучинівської ЗОШ (33,5), Рогізківського НВК (28), Тихоновицької ЗОШ (26,3), Тур`янського НВК (20,6). Найвищий середній бал з історії України – у школярів з Петрівського НВК, а далі – гімназії, міської школи № 1, міської школи № 2, Новоборовицької ЗОШ, Рогізківського НВК, Тихоновицької ЗОШ, Кучинівської ЗОШ, Тур`янського НВК. Загалом 2015-2016 навчальний рік у районі закінчили 225 учнів 9-их класів,  з  яких 14 підтвердили свідоцтво з відзнакою. Одинадцятикласники отримали 3 золотих й 5 срібних медалей. На жаль, за підсумками обласного етапу предметних олімпіад наш район опинився на 23 місці. Учні місцевих шкіл здобули лише 1 диплом І ступеня, 2 – ІІ і 3 - ІІІ.
Тема матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів, як і в попередні роки, лишається дуже актуальною. Станом на 29 серпня всюди проведені поточні ремонти. З шести запланованих котелень п`ять переведено на опалення твердим паливом. У міській школі № 2 облаштовано внутрішній туалет. У спортивній школі наразі триває внутрішній ремонт (заміна електропроводки, оновлення душових і туалетів, фарбування стін і стелі тощо), у районному центрі дитячої та юнацької творчості встановлюються металопластикові вікна та двері, облаштовуються внутрішні туалети. Протягом 2016 року придбано для галузі освіти лічильник води, туристичні намети (для участі у всеукраїнських змаганнях «Джура»), ковдри для дошкільнят у Тур`ї, холодильник для Петрівського НВК, холодильну камеру для Рогізківського НВК, форму для футболістів спортшколи, кухонний посуд для Тихоновицької ЗОШ, Петрівського НВК, Рогізківського НВК, бензокосарки для станції юних техніків, Рогізківського НВК, Тихоновицької ЗОШ, бензопили для 10 закладів, насосну станцію для Рогізківського НВК. Продовжується ремонт (віконні відкоси) в міській школі № 1. У гімназії обладнано лінгафонний кабінет для кращого оволодіння іноземною мовою. Замовлено 5 насосів для шкільних котелень, завершується тендер із закупівлі ще одного шкільного автобуса. На контролі – забезпечення закладів освіти твердим паливом. При потребі 925 складометрів дров, вже є у наявності 610. Проведена проплата за 158 тонн торфобрикету.
Інформація надана відділом освіти РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий