вторник, 13 сентября 2016 г.

Про реабілітаційне лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей за рахунок коштів Фонду


Головною метою соціального розвитку в кожній країні є збереження здоров'я населення, попередження розвитку хвороб та інвалідності, адже в системі загальнолюдських цінностей саме здоров'я має першочергове значення.
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд) розглядає забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей реабілітаційним санаторно-курортним лікуванням, як один із заходів по відновленню їх життєдіяльності та працездатності після перенесених важких хвороб.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XІV – (далі Закон № 1105-XІV) на послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду мають право усі застраховані особи (працюючі) та члени їх сімей (діти), у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації.
Відновлювальне лікування – це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу зі спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом зі збереженням виплат «по лікарняному».
Основною метою реабілітаційного лікування –є відновлення працездатності та швидке повернення до праці.
За рахунок коштів Фонду застраховані особи мають можливість відновити своє здоров’я в умовах санаторно-курортних закладів України за профілями захворювань:
-відновлювальне лікування після оперативного втручання на органах травлення;
-відновлювальне лікування після ортопедичних операцій;
-відновлювальне лікування після гострих цереброваскулярних порушень;
-відновлювальне лікування після гострого інфаркту міокарда, операцій на серці та магістральних судин;
-відновлювальне лікування порушень обміну речовин.
Реабілітаційне лікування в умовах санаторно-курортних закладів є важливою та невід’ємною частиною комплексного лікування застрахованих осіб. Працездатність хворих після реабілітаційного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів відновлюється значно швидше, ніж при стаціонарному та амбулаторному лікуванні.
Наявність в санаторно-курортних закладах висококваліфікованого медичного персоналу, сучасних методів діагностики і лікування дозволяє значно розширити коло
медичних показань для лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей у сучасних умовах. Усе це разом із унікальними мінеральними водами та чудовими природними лікувальними факторами дає змогу забезпечити якісним та безкоштовним відновлювальним лікуванням дорослих та дітей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду.
Первинний медичний відбір застрахованих осіб або їх дітей, які мають потребу у подальшому долікуванні в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів, проводиться безпосередньо у відділеннях лікувально-профілактичних закладів лікуючим лікарем та завідуючим відділенням.
Важливою умовою для отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду є соціальний прогноз, так звана вірогідність того, що реабілітація буде ефективною і після неї застрахована особа приступить до праці, а не буде змушена оформити інвалідність. Такий прогноз спочатку робить лікуючий лікар, а потім свої пропозиції і решту документів надає комісія з медичного відбору і направлення хворих на відновлювальне лікування. Саме комісія приймає рішення щодо направлення чи не направлення хворого на реабілітацію до санаторно-курортного закладу.
Рішення про виділення реабілітаційної путівки оформлюється протоколом, до якого додаються такі документи:
- виписка з медичної карти стаціонарного хворого із зазначенням характеру та перебігу захворювання чи травми, страхового анамнезу, термінів тимчасової непрацездатності по даному захворюванню, а також рекомендаціями щодо подальшого доліковування у відділенні реабілітації санаторно-курортного закладу, яку надає лікувальний заклад;
- довідка страхувальника з місця роботи (оформляється застрахованою особою за основним місцем роботи). Вона повинна бути встановленого зразка та складається з двох частин. Першу частину заповнює страхувальник (роботодавець), у ній зазначається інформація про місце роботи , посада застрахованої особи та реквізити організації. Заповнена частина довідки закріплюється підписами (директор, бухгалтер і голова комісії із соціального страхування) та печаткою установи.
Другу частину довідки заповнює робочий орган Фонду (міська, чи міжрайонна виконавчі дирекції) у якого на обліку знаходиться організація, де працює застрахована особа. Фахівці робочого органу підтверджують існування організації і співпраці із Фондом та закріплюють цю інформацію підписом директора і печаткою установи.
Після того, як комісія з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування опрацює довідку страхувальника та історію хвороби застрахованої особи, вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення хворого на реабілітацію.
Якщо рішення прийняте позитивне то пацієнт отримує путівку до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.
Перед тим, як відправити застраховану особу на відновлювальне лікування, у лікувальному закладі охорони здоров’я закривають «лікарняний» за яким хворий перебував у стаціонарі і відкривають інший, де прописують, що хворого направлено на реабілітацію.
Із заповненим бланком путівки, з відкритим листком непрацездатності, із санаторно-курортною картою, з випискою із медичної карти стаціонарного хворого застрахована особа протягом 1 доби з дня отримання путівки самостійно прибуває до санаторію, проходить огляд і отримує повний комплекс відновлювального лікування.
Після проходження реабілітації хворий отримує:
Зворотній талон від путівки з відміткою терміну лікування, засвідчений підписом керівника оздоровниці, скріплений печаткою, який застрахована особа зобов’язана повернути до лікувально-профілактичного закладу;
Закритий листок непрацездатності, у якому вказується дата, з якої застрахована особа повинна приступити до роботи. Цей «лікарняний» працюючий несе для оплати на роботу.
Допомога по тимчасовій непрацездатності надається за весь час перебування у санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу і у зворотньому напрямку у розмірах, встановлених Законом № 1105-XІV (абз. 2 ч. 10 ст. 22).
Путівки до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, придбані за кошти Фонду поділу не підлягають, передача їх іншій особі або зменшення терміну лікування забороняється. Термін реабілітаційного лікування – 24 дні. Путівка видається одній і тій же застрахованій особі один раз на рік.
Скористуйтесь правом на послуги з відновлювального лікування за кошти Фонду.
За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами: у м. Корюківка – 3-12-36, 3-12-38 ; 3-14-98; у м. Сновськ – 2-18-64 та у м. Городня – 2-75-18.


                                                                                  Єрмоленко Т.О., директор Корюківської
                                                                                  міжрайонної виконавчої дирекції
                                                                                  обласного відділення Фонду


Комментариев нет:

Отправить комментарий