воскресенье, 7 июля 2013 г.

Мрії збуваються

Кілька років тому механізатори та спеціалісти псп «Чепелівське» їздили на всеукраїнську виставку сільськогосподарської техніки. Статечні чоловіки, коли побачили новинки, захоплено роздивлялися довкола. А коли їм дозволили посидіти в кабінах «крутих» тракторів, взагалі перетворилися на хлопчаків: «От би попрацювати на таких!» Їх мрії почали збуватися з приходом у господарство інвесторів.





Потужний Джон Дір, біля якого в механічній майстерні ми сфотографували Святослава Броварника, вражає своїми розмірами: уявіть, колесо вище людського зросту. Навесні трактор працював цілодобово, дискуючи чи культивуючи понад 100 га ріллі. С.М. Броварника змінював за кермом І.Г. Васько й навпаки. Ще один Джон Дір стоїть у дворі поряд із обприскувачем також американського виробництва. У кабіні кондиціонер, амортизатори роблять ходу м’якою. Тож механізатор В.Є. М’ятенко задоволений машиною. Для зручності та аби не пошкодити посіви, трактор помітно височіє над землею, колеса можна встановити на різну ширину міжрядь (щоб рослинам не зашкодити). Цією технікою вже обробляли посіви кукурудзи, соняшнику тощо.
Недавньою мрією була й сівалка, яка цієї весни працювала на ланах господарства. Марка та ж - Джон Дір із захватом майже 17 метрів! Норми, якість висіву – все контролює комп’ютер. Поряд з нею у дворі тракторної бригади – широкозахватні культиватори: якщо Хорш бере за один захід 12,3 метра, то Джон Дір – 22,1 метра. Також виробництва компанії Джон Дір у господарстві є глибокорозпушувач грунту. Застосовують його як замінник плуга, а принцип дії дещо інший. Обробляє грунт на глибину до 35 см. Техніка починає працювати в полі, як тільки зійде сніг.
Начальник виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел із провідним спеціалістом відділу насіннєвого контролю та охорони прав на сорти рослин Г.І. Сіромолот приїхали в господарство, аби оцінити стан посівів. Директор псп «Чепелівське» В.А. Пискун задоволений житом сорту Пікасо німецької селекції, яке має високу кущистість:
– Сам рахував, - розповідає Віталій Анатолійович, - із одного зерна виростає від 8 до 12 стебел, кожне із повноцінним колосом.
Рання і тривала спекотна та суха погода, звичайно, вплинула на урожайність. Але, попри все, види на урожай непогані. Спеціалісти зійшлися на тому, що початок жнив не за горами. Як тільки знову настане спека, комбайни можна буде пускати в загінку.
Посіви кукурудзи не всі однакові. За Чепельовом, там, де торік був соняшник, уродила гарно. Рівномірні посіви радують насиченою зеленню, рослини високі. В.А. Пискун каже, що старожили пригадують, як тут колись аж до самої Тур’ї був сад. Вважається, що землі в Котляровому найкращі в господарсті. А от під Сновським кукурудза нерівномірно зійшла, заввишки теж дуже різниться, тож доля урожаю викликає тривогу. А ще селяни з тривогою дивляться на небо, виглядаючи дощів. Їх тут майже не було.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий