четверг, 25 июля 2013 г.

Економіка на грані

Економічні підсумки півріччя стали провідною темою для обговорення на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації.Доповідь першого заступника голови РДА В.Є. Алєксєєва викликала хоч і стриманий, але оптимізм. Виробники Щорсівщини збільшили випуск промислової продукції на 5,5% (у порівняльних цінах до відповідного періоду торік). Показники виробництва місцевих підприємств – це 43,1 тис. декалітрів. спирту, 144 тонни соку, 111 тонн повидла, 560 тонн пряників, 61 тонна печива. Також розпиляно 6 тис. кубометрів деревини. Кардинально зріс обсяг капітальних інвестицій – в одному лише І кварталі він сягнув 5 млн. 750 тис. грн. (на 78,8% більше, ніж за відповідний період торік).

Стосовно будівництва, то мають продовжитися роботи у школах Кучинівки та міській №1 (облаштування та реконструкція внутрішніх туалетів), на черзі – розширення каналізаційної мережі в Щорсі (П’ятикути), прокладання водогону в Носівці, зведення теплого надвірного туалету в міській школі №2, ремонт покрівель кількох багатоквартирних будинків. Капітально відремонтовано ділянки вулиць Леніна, Залізничної, Володарського - коштом субвенції з держбюджету. У рамках реалізації проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», закінчено капремонт дитсадка в Сновському та школи в Тихоновичах. На завершальній стадії ремонт Староборовицького та Єлінського ФАПів. У планах – здійснити модернізацію систем опалення Тихоновицького та Рогізківського навчальних закладів. Розпочата робота з проектування водогінних мереж у Петрівці та Нових Боровичах.
Стосовно збанкрутілого підприємства, майно якого виставлене на продаж (ВАТ «ЩЕМЗ»), то у травні за участі голови райдержадміністрації О.В. Грабовського відбулося засідання ради кредиторів, у ході якого вдалося підписати угоду про наміри будівництва на базі цього об’єкта електростанції. Також до Щорса приїздили для огляду майна електромеханічного заводу підприємці з Індії. Торговельне обслуговування населення району здійснюють 253 об’єкти. За підсумками півріччя товарообіг зріс на 24,6% і склав 117,6 млн. грн. У районі діють 65 малих, 10 середніх підприємств і 658 фізичних осіб-підприємців. Завдяки їм місцевий бюджет за 6 місяців поповнився на 4,4 млн. грн. Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги має стійку тенденцію до зниження. Борг бюджетних установ за теплопостачання складає 1 млн. 71,5 тис. грн., водопостачання – 33,4 тис., електропостачання – 8,9 тис., газопостачання – 41,6 тис., інших енергоносіїв – 19,3 тис. У першому півріччі працевлаштовано через районний центр зайнятості 187 безробітних, навчання пройшли 76, у громадських роботах взяли участь 189, до профпідготовки залучено 33. У районі за рахунок усіх джерел фінансування створено 122 нових робочих місця.
Надалі виступила заступниця начальника управління агропромрозвитку РДА О.Я. Солоха (про динаміку якісних та кількісних перетворень у галузі сільського господарства). За нею слово отримав керівник апарату РДА А.П. Миргородський, який розповів про основні тенденції розвитку гуманітарної сфери Щорсівщини (у контексті реалізації соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича). Співдоповідь виголосив начальник райфінуправління М.О. Іваницький. На його думку, головним досягненням першого півріччя стало те, що вдалося виплатити відпускні вчителям та іншим бюджетникам (за червень 2013 року). План з власних доходів зведеного бюджету району виконано на 103,5%. Суттєво допомогло несподіване понадпланове надходження за деякими статтями. (Скажімо, райагролісгосп провів санітарні рубки, й це відчутно поповнило скарбниці деяких сільрад). Стосовно видатків, то за півріччя витрачено вже 56,4% коштів, передбачених на утримання органів місцевого самоврядування, 61% - на освіту, 52,3% - на медицину, 51% - на терцентр соцзахисту, 57,9% - на культуру, 60,1% - на спорт. Із запізненням на півмісяця вдається проплачувати зарплатню бюджетникам. Лишається сподіватися на надходження додаткових дотацій з центру.
Друге питання порядку денного – підтримка багатодітних сімей та організація профілактичної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах – було докладно висвітлено у доповіді начальника відділу в справах сім’ї, молоді та спорту РДА А.З. Косевича, начальника відділу РЦСССДМ Т.В.Матейкович та сільського голови з Тур’ї В.І. Чепурка.
На завершення роботи колегії було розглянуто стан виконавської дисципліни та реалізації державної кадрової політики.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий