воскресенье, 25 мая 2014 г.

Шахраї не вгамовуються

Шахраї все частіше використовують телефон для видурювання грошей у громадян. Дотепер досить актуальним залишається дзвінок родичам з повідомленням «Ваш син у міліції».
Хоча сама схема досить примітивна, вона продовжує працювати і приносити злочинцям прибуток. Потенційним жертвам телефонують переважно вночі і кажуть, що син (чоловік, брат) знаходиться у міліції і для позитивного «вирішення питання» потрібно заплатити. Це може бути банківський переказ, поповнення рахунку мобільного телефону або вручення конверту з готівкою кур’єру.Не всі після отримання такого дзвінка здогадуються перевірити інформацію і зателефонувати родичу. Переважна більшість без будь-яких сумнівів погоджується виконувати всі вимоги шахраїв.


Останній такий випадок стався в сусідньому райцентрі - Семенівці. До чергової частини райвідділу звернулася 71-річна мешканка міста з заявою про те, що їй на мобільний телефон зателефонував невідомий та повідомивши, що її син в міліції, переконливо порекомендував перерахувати 10 тис.грн. на вказаний номер. Жінка відповіла, що має лише півтори тисячі. «Тоді давайте півтори, - наказав голос у слухавці, - тільки швидко!». Налякана пенсіонерка, забувши всі попередження та перестороги, про які читала в газеті, побігла до найближчого відділення банку та здійснила переказ коштів. При цьому навіть не намагаючись зв’язатися з сином. Лише після того, як через певний час син сам вийшов з нею на зв’язок — зрозуміла, що її ошукали.
Це лише один з останніх прикладів того, як довірливі громадяни потрапляють на гачок аферистів, хоча правоохоронці у ЗМІ постійно наголошують на необхідності обов’язково перевіряти, чи правду каже той, хто вам телефонує.
Як не стати жертвою телефонних шахраїв: по-перше, спробуйте негайно перевірити отриману інформацію. Передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги» або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати сказане; по-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо.
Якщо скажуть, що телефонують з міліції - передзвоніть у райвідділ і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви.
Як правило, такі телефонні шахраї «працюють» серед ночі, коли важко зорієнтуватися та логічно мислити, тим більше, отримавши таку негативну інформацію. І все-таки - спробуйте заспокоїтися, зосередитися і діяти виважено.
Якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись правоохоронцями, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, в разі підтвердження інформації, що особи дійсно є працівниками міліції, допоможете очистити ряди правоохоронців від випадкових людей. Телефони: 102 або 0633734110.
В.БУЛДЕНКО,
оперуповноважений карного розшуку РВ УМВС

Комментариев нет:

Отправить комментарий