понедельник, 26 мая 2014 г.

Визнання інтелекту

Читачі «Променя» вже знають про дев’ятикласницю зі Щорса Ірину Єрмоленко – на початку цього року вона здобула І місце на обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт малої Академії наук. (Тема – «Конфлікти в учнівському середовищі та способи їх вирішення», секція соціології). І ось у травні вона продемонструвала свої знання у столиці, у стінах МАН й під прискіпливим поглядом вченого журі. Результат – ІІІ місце з-поміж 23 конкурентів.


- У Києві довелося жити протягом чотирьох днів, - розповіла Ірина. – Більшість учасників конкурсу навчалися в 11 класі, декілька – в 10-му, а з 9-го була лише я. Попри все, мені було дуже цікаво спілкуватися з іншими конкурсантами, особливо – з дівчатами-землячками, які представляли Чернігів, Прилуки, Ніжин. (До речі, усі вони згодом потрапили до числа призерів). Позитивна атмосфера налаштовувала на хороший лад. Проблем із контрольною роботою з історії та захистом науково-дослідницької роботи у мене не було. Щоправда, члени конкурсної комісії поставили потім аж шість запитань, тож замість визначених нормою 15 хвилин довелося відповідати майже удвічі довше. За захистом роботи в онлайн-трансляції на сайті МАН спостерігали мої рідні й дуже переживали, а я ніби відчувала їхню підтримку на відстані. Загалом вважаю здобутий результат доволі хорошим, особливо враховуючи високу конкуренцію. Тепер шукаю нову тему, щоб до 11 класу як мінімум повторити свій успіх.
А.О.Єрмоленко, науковий керівник Ірини:
- Окрім суто інтелектуальних надбань, конкурс МАН має і суто практичний аспект – надання пільг при вступі до вищих навчальних закладів (за І місце додається 50 балів, за ІІ – 40, за ІІІ – 30). Тож робота в рамках малої Академії наук є доволі перспективною для школярів. Цьогоріч буде оголошено про набір бажаючих займатися за цим напрямком, тож не виключено, що через рік-два Щорсівщина зможе знову почути про успіхи нашої молоді не лише на обласному, а й на всеукраїнському рівні.

***
Минулого тижня заступник голови облдержадміністрації Сергій Журман провів зустріч із володарями призових місць всеукраїнських предметних олімпіад, переможцями провідних конкурсів, зокрема, й тими, хто успішно захистив свої роботи в рамках малої Академії наук. Понад шістдесят юнаків та дівчат отримали нагороди за свої успіхи. Приємним нововведенням цього року стало те, що на урочисту церемонію разом із ними покликали й наукових керівників. Таким чином вшановано роль педагогів у процесі підготовки нового покоління інтелектуалів.
Щорсівщину на зібранні представляла Ірина Єрмоленко, учениця 9 класу міської школи №1, яка навесні здобула ІІІ місце на всеукраїнському етапі конкурсу-захисту наукових робіт малої Академії наук.
На запитання, що вона почула від Сергія Журмана (на знімку) під час нагородження, окрім, звісна річ, привітань, Ірина відповіла: «Він порадив витратити отриману премію на купівлю книжок. Адже книги – це ніби ріки, які наповнюють наше життя знаннями
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий