четверг, 8 мая 2014 г.

Дії керівника підприємства

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мобілізація — це ком­плекс заходів, здійснюваних з ме­тою планомірного переведення на­ціональної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місце­вого самоврядування, підприємств, установ й організацій на функціону­вання в умовах особливого періоду, а Збройних сил України, інших вій­ськових формувань, сил цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бу­ти загальною або частковою, про­водитися відкрито чи приховано.

Загальна мобілізація проводить­ся одночасно на всій території України і стосується національної еконо­міки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцево­го самоврядування, Збройних сил України, інших військових форму­вань, оперативно-рятувальної служ­би цивільного захисту, підприємств, установ й організацій.
Указом Президента України від 17 березня 2014 р. №303/2014 оголошено проведення часткової мобілізації. Законом України від 27 березня 2014 р. № 1169- VIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведен­ня мобілізації» (набрав чинності з 1 квітня 2014 р.) внесено зміни до КЗпП України, законів України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та чле­нів їх сімей». Відповідно до ст.2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» окремим видом служ­би є військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період. Виконання військового обов’язку в особливий період здійснюється з особливостями, визна­ченими цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. Початком проходження військо­вої служби вважається день від­правлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату - для громадян, при­званих на строкову військову служ­бу, громадян, призваних на війсь­кову службу під час мобілізації, на особливий період, або день зара­хування до списків особового складу військової частини (війсь­кового навчального закладу, уста­нови тощо) - для громадян, при­йнятих за контрактом, у тому числі військовозобов’язаних, які проходять збори, та резервістів під час мобілізації.
Закінченням проходження війсь­кової служби вважається день ви­лучення військовослужбовця зі списків особового складу військо­вої частини (військового навчаль­ного закладу, установи тощо) в по­рядку, встановленому положення­ми про проходження військової служби громадянами України.
Призов військовозобов’язаних та резервістів на військову службу у зв’язку з мобілізацією та звільнен­ня з військової служби у зв’язку з демобілізацією проводяться в по­рядку, визначеному Законом Украї­ни «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (ст.39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»). За громадянами України, які про­ходять військову службу за призо­вом під час мобілізації, на особливий період, але не більш як один рік зберігаються місце роботи (поса­да), середній заробіток на підпри­ємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форм власності. Крім того, відповідно до постанови КМУ від 9.04.2014 р. №111 установлено, що з 18 березня 2014 р. військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, грошове забезпечення виплачується в порядку та розмірах, установлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом. Таким чином, починаючи з 1 квіт­ня 2014 р. громадяни, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, не підлягають звільненню, вони увільняються від роботи (звільняються від виконан­ня посадових обов’язків) відповід­но до ст.119 КЗпП. При цьому за ними зберігається середній заробі­ток на період до одного року.
Якщо трудові відносини із праців­ником були розірвані на підставі п.3 ст.36 КЗпП у разі призову або всту­пу на військову службу працівника до дати набрання чинності Законом України «Про внесення змін до де­яких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації», після оголошення часткової мобілізації наказ про ро­зірвання трудових відносин, може бути скасований за згодою сторін трудового договору.
О.ОСИПЕНКО, начальник відділу праці та трудових відносин управління соцзахисту населення

Комментариев нет:

Отправить комментарий