вторник, 27 мая 2014 г.

На благо громади

Колись Щорсівщина у значній мірі вважалася болотяним краєм. Проте проведена меліорація помітно змінила нашу місцевість. «Звісна річ, не все було тоді однозначним і продуманим у процесі осушення, але нині меліоративна система є невід’ємною складовою тутешнього ландшафту й виконує важливе господарське призначення.

На карті району – багатокілометрові лінії каналів, які обслуговує місцева дільниця міжрайонного управління водного господарства. Її керівник В.О.Виноградов розповів, що цьогоріч навесні так званої великої води практично не було, загроз підтоплення місцевості чи руйнації інженерних споруд – теж. Хоча система шлюзів, місточків тощо потребує капітального ремонту. Однак через недостатнє фінансування доводиться обмежуватися поточними роботами – забетонувати тріщину в гідроспоруді, побілити її, обкосити береги каналу. Серед іншого робітники МУВГ тричі на місяць здійснюють заміри рівня грунтових вод у спеціальних свердловинах. (До речі, доводиться констатувати, що протягом останнього місяця, вода, як ніколи, «падає» по 5-6 сантиметрів щодесять днів).Загалом же мережа водорегулювання виконує свою функцію. Один з прикладів її ефективності – років з шість тому, влітку, Кучинівкою пройшлася рясна злива, в каналі біля містка рівень води швидко підскочив й вона «рушила» до розташованих неподалік чотирьох обійсть. Проте завдяки оперативно піднятому затвору на шлюзі загрозу вдалося відвернути.
…Оглядач гідротехнічних об’єктів Петро Кононевич працює на посаді вже 9 років, обслуговує 12 кілометрів каналів і 6 шлюзів. Узимку, каже, займається вирубкою лози, щоб русло не заростало, влітку – обкошує береги. Все робить вручну. Про ділянку своєї відповідальності розповідає із знанням справи. «Зараз глибина каналу – ледве по коліна, але як хороша повінь, то сягає більше метра. Останнім часом бобрів помітно розвелося, поміж колег жартуємо – вони ніби помічники, греблі роблять, воду затримують, завдяки чому в торф’яниках улітку збережеться більше вологи й вони, дасть Бог, не горітимуть так, як у попередні роки. На думку Петра Кононевича, система каналів потрібна, бо як навесні вода розмиє грунтові дороги чи пошкодить переїзди, то це зашкодить людям.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора
На знімках: Петро Кононевич
і Дмитро Гордійко
на обслуговуванні своїх ділянок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий