пятница, 30 мая 2014 г.

Лісові мешканці Чернігівщини

За інформацією з головного управління статистики області, у 2013 р. площа мисливських угідь, наданих у користування мисливським господарствам, склала 2,7 млн. га, що становить 85% загальної території області.
Мисливський фонд налічував 943 лосі, 489 оленів благородних та 37 – плямистих, 8 тис. козуль і майже 4 тис. кабанів. Також у мисливських угіддях області мешкали 41 тис. зайців, 12 тис. ондатр, 6 тис. бобрів, по 3 тис. лисиць та куниць. Окремі тварини занесено до Червоної книги України. Серед пернатої дичини (19 видів) найбільше налічувалося качок – 305 тис., лисок – 143 тис., куликів – 118 тис., перепілок – 119 тис., курочок водяних – 86 тис., куріпок – 9 тис.
У 2013 р. в області діяло 12 розплідників зі штучного розведення копитних тварин для розселення (у 2012р. – 10), в яких утримувались олені благородні, лані, муфлони та кабани. Загальне поголів’я мисливських тварин у розплідниках становило 234 голови. Порівняно з іншими регіонами України там утримується найбільша кількість оленів благородних (58), ланей (98) та муфлонів (22). Поголів’я кабанів налічувало 56 особин.

До речі
Як розповів «Променю» голова райради УТМР М.О. Мураха, відповідно до постанови Верховної Ради «Про Червону книгу України» список зникаючих тварин і птахів час від часу оновлюється. Треба зауважити: під захистом держави нині перебувають такі рідкісні представники місцевої фауни – видра, норка європейська, рись, тхори степовий і лісовий. Також берегти потрібно і борсука, адже він корисний тим, що регулює чисельність отруйних змій. Стосовно птахів, то потрібно дбати про відновлення популяції тетерука, журавля сірого, лелеки чорного, лунів степового, лугового та польового, бакланів чубатого і малого, гуски малої білолобої (пискульки), гагари, качок сірої, білоокої, червоноголової, гоголя, дупеля, жайворонка, сорокапуда, шулік рудого, чорного, підорлика малого, соколів балабана, кречета і сапсана. Усі вони – невід’ємна частина нашої природи й обов’язок місцевої громади – зробити все можливе для їхнього збереження.

Комментариев нет:

Отправить комментарий