вторник, 27 мая 2014 г.

Посіяли більше, ніж намічали



Весняний комплекс польових робіт у районі практично закінчився. У начальника виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Н.О. ДЯТЕЛ є привід бути задоволеною результатами роботи сільгоспформувань. Прогнозували 11755 гектарів ярого сіву, фактично посіяли 13477 гектарів або 115 відсотків. Із них 9486 гектарів під зерновими, що також на 7 відсотків більше запланованого.


Нинішньої весни польові роботи в районі розпочалися значно раніше й проходили більш організовано та в стислі строки. Не слід скидати з рахунків те, що у машинно-тракторних парках помітно зросла кількість сучасної потужної техніки. А ще в тих господарствах, де значні посівні площі, роботи велися в дві зміни. У такому режимі працювали механізатори псп «Прогрес», «Яна Плюс» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс».
У розрізі культур посівні площі мають такий вигляд: вівса 407 гектрарів, що на 60 відсотків більше запланованого, гречки 189 гектарів, просо ще сіють. А соняшнику маємо 515 гектарів, хоча прогнозували лише 96. Картоплі посадили 40 гектарів, а намічали 90. Кормових культур посіяли малувато – 567 гектарів – 78 процентів до прогнозованого. Явно недостатньо однорічних трав. Ярого ріпаку 334 гектари, а олійного льону маємо 649 гектарів, що більше, ніж утричі, перевершує план. Зате зернобобові (люпин вузьколистий) займають 2346 гектарів – 147 відсотків до прогнозованого.
Торік кукурудзу почали сіяти після травневих свят. Нині на 2 травня мали вже 91 відсоток до запланованого. На зерно нині посіяли 6474 гектари. Завершили сівбу ярих культур псп «Чепелівське», «Промінь», «Сновське», ТОВ «Щорсагроімпульс», пп «Нива-Імпульс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», ТОВ «Щорс Агростандарт», свк «Райдуга», з дня на день закінчують псп «Прогрес» та «Яна Плюс». Нова для району культура – соя - добре зарекомендувала себе торік . Тому нині посіяли її 1933 гектари – 107 відсотків до прогнозованого.
Загалом під зерновий клин (озимина разом із яриною) планували відвести 13429 гектарів, а на вівторок уже було засіяно13943 гектари, що становить 104 відсотки до обсягів минулого року. Та і загалом у господарствах району посівних площ нині буде більше торішнього.
Серед проблем, які найбільше дошкуляють, Н.О. Дятел назвала відсутність у багатьох сільгоспформуваннях фахівців сільськогосподарських професій. Приміром, учені агрономи є лише у псп «Чепелівському», ТОВ «Щорсагроімпульс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Яна Плюс» та «Прогрес». Між тим ця сумнівна економія зазвичай обертається значними втратами. Адже технологія поля має витримуватися – тоді можна розраховувати на належну віддачу. Можливі різні варіанти: посада на півставки, сезонна робота чи робота за договором, спеціаліст-консультант на час посівної. Можна використовувати знання і досвід пенсіонерів. Підходить будь-яка форма залучення фахівців. Інакше не варто дивуватися, чому в полі зріджені посіви, чому неправильно застосовуються хімічні засоби захисту рослин тощо.
Під прогнозовану площу 13300 гектарів навесні внесено 1350 тонн мінеральних добрив, що становить у середньому 77 кілограмів поживної речовини міндобрив на кожен гектар. Підживлення посівів триває. Найбільше внесли СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Яна Плюс», «Прогрес» та «Чепелівське». Загалом же мінеральні добрива цьогоріч вносили десять господарств району.
Щодо насіння, то сільгоспформуваннями було придбано 65 тонн еліти. Це – соя, люпин і гречка.


Записала
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий