пятница, 30 мая 2014 г.

У Щорському ВПУЛГ незабаром вчитимуть… сироварінню











На минулому тижні робота обласної секції директорів професійно-технічних навчальних закладів була перенесена до Щорського вищого професійного училища лісового господарства. Воно давно визнане одним з кращих на Чернігівщині.

- Поки існують такі навчальні заклади, як Щорське ВПУЛГ, не пропаде надія на прекрасне майбутнє України, - поділився враженнями директор Чернігівського залізничного ліцею В’ячеслав Зеленський.
Дійсно, практично кожного року вище професійне училище робить нові сходження до досконалості.

У планах – збільшити кількість професій, які можна здобути в навчальному закладі, одна з них - досить незвична для нашого регіону – сировар. Це стало можливим після того, як разом з інвесторами була створена лабораторія сироваріння. Зараз у ній розробляється рецептура майбутньої продукції. Головний тут – 48-річний італієць Ліса Еліо Теодоро.
Розповідає: потужності встановленого обладнання (теж італійське) дозволяють переробляти від 50 літрів до 5 тонн молока за день. Якістю місцевого молока чоловік задоволений. Але не приховує роздратування, коли мова заходить про темпи сертифікації продукції, оформлення дозвільних документів.

- На батьківщині, - розказує, - цей процес йде набагато динамічніше.
Знає про це не з чуток: у родині його батьків – 6 синів, і всі сировари.
- А на Україну тільки я приїхав, - посміхається.
Інтерес до нашої країни в нього неабиякий, бо одружений з українкою. В лабораторії йому допомагає її син Денис. А спільній дитині – Елізі – тільки три роки.
Усім учасникам наради гостинний господар запропонував продегустувати моцарелу та інші м’які сири. Було смачно. Усі хвалили. До речі, сироватку, що залишається після виготовлення моцарели, італійський сировар планує використовувати для виготовлення рікоти (дуже м’якого сиру, який є компонентом багатьох десертів, застосовується як начиння для равіолі (італійських вареників).
У цеху – ідеальна чистота, екскурсантам, як у музеї, видавали спеціальні бахили. На емблемах, розміщених на білосніжних сорочках господаря та його помічника, назва регіону – Кампанія - відомого як батьківщина моцарели.
Зараз і дирекція училища, і інвестор – в очікуванні ліцензії, яка дасть дозвіл додати до уже затверджених для навчання професій ще й професію сировара. Усі необхідні документи для отримання ліцензії свого часу були направлені на розгляд Держаної атестаційної комісії в Київ.
Ще не так давно ВПУЛГ подавались такі документи стосовно професії озеленювача. Нині це вже історія.
- Час неухильно мчить вперед. Мусимо за ним встигати, - говорить директор училища Ігор Вдовенко.

До речі, під час роботи обласної секції – на відкритому уроці – бригади майбутніх озеленювачів створювали альпійські гірки.
- Використовуємо для них такі низькорослі рослини як молодило, очіпок, петунія, бересклет, туя західна, - розповідає викладач Вікторія Демченко. – До речі, в дипломі наших випускників, крім професії озеленювача, зазначено ще «лісник та єгер». Після 9 класів треба вчитися 3 роки.
(На базі 9 класів, крім зазначених, можна здобути й інші професії: кухар, кондитер, штукатур, лицювальник-плиточник, маляр. На базі 11-ти: лісник, єгер, секретар керівника, оператор комп’ютерного набору, кухар, столяр, верстатник деревообробних верстатів). До речі, про кухарів. Тепер уже нікого не дивує велика кількість хлопців, які навчаються цій професії. Знайомимось з одним з них – Андрієм Сперанським. Каже: уміти професійно готувати – не просто класно, а й перспективно. (До слова, страви, приготовані в училищі, вже давно здобули високу оцінку далеко за межами райцентру).
У недалекому майбутньому у ВПУЛГ навчатимуть майбутніх офіціантів-барменів. Вже є учбова майстерня для них – в день роботи секції було відкрите спеціально збудоване кафе. Всередині – дерев’яний інтер’єр, оформлений в етнічному стилі. Є літній майданчик. Поблизу - водойма. Дуже затишно і красиво. Як, до речі, в училищі. І в Щорсі, де навчальні корпуси, і в науково-дослідному господарстві в Нових Боровичах (там під керівництвом викладача Миколи Баги вирощують саджанці різних (в тому числі – екзотичних) рослин. Є науково-дослідна ділянка і на території училища (там навіть банан росте). Про саму територію красномовно говорить хоча б такий факт: сюди приїжджають на фотосесії навіть молодята.
Насамкінець – ще одне приємне повідомлення: не за горами той час, коли тут можна буде отримати диплом молодшого спеціаліста.
Марія ІСАЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий