пятница, 3 апреля 2015 г.

Дешеві яйця в Щорсі не потрібні?



У листопаді минулого року розпорядженням голови облдержадміністрації було затверджено обласну Програму розвитку малого та середнього бізнесу на 2015-2016 роки. Департамент
агропромрозвитку ОДА спільно з Чернігівською міськрадою в рамках виконання Програми організував суботні ярмарки біля критого промислового ринку «Шанхай» (зупинка «Ремзавод»). Для місцевих виробників виділяються пільгові торговельні місця, у тому числі виробникам сільськогосподарської продукції. Метою суботніх ярмарків є підтримка власного виробника та сприяння населенню у придбанні продукції за нижчими, ніж у торговельних мережах, цінами. Місцевою владою виділено майданчик для реалізації щосуботи продукції на безкоштовних умовах, тобто без жодних ринкових зборів. Серед інших свою продукцію на перший такий ярмарок привезли працівники ТОВ «МК «Добробут». Черга до автівки, з якої продавали яйця по 12 грн за десяток, не зменшувалася. Заступник директора Департаменту агропромрозвитку ОДА Римма Олексенко вважає, що такі заходи необхідні, особливо в сучасних умовах постійного зростання цін. Придбання сільськогосподарської продукції від місцевих виробників – це суттєва економія сімейного бюджету для покупця і завжди «живі» гроші – для виробника.
Тим часом, що ми спостерігаємо в Щорсі? Дирекція ТОВ «МК «Добробут» вирішила перед Великодніми святами порадувати мешканців міста дешевими яйцями. На міській площі біля автівки, з якої пропонували яйця по 10 грн за десяток, миттю вишикувалася черга. Люди, стомлені постійним ростом цін на продукти, із вдячністю заговорили про місцевих виробників. А от заступник міського голови В.М. Харченко відреагував на це зовсім інакше. Лобіюючи інтереси підприємців, вирішив заборонити виїзну торгівлю.
- Певно, таким своєрідним чином, - ділиться заступник директора ТОВ «МК «Добробут» В.В. Пилипенко, - один з очільників міста захищає інтереси територіальної громади? Наше підприємство знову запрошують взяти участь у суботньому ярмарку в Чернігові. А в Щорсі палиці в колеса вставляють. Між тим, жителі району залюбки купують свіжі, екологічно чисті й, що головне, дешеві яйця.
Тим часом підприємство переживає нелегкі часи й ніхто не може гарантувати, що такі низькі ціни втримаються і надалі. Важко будувати якісь плани навіть на найближче майбутнє: утримання птиці стає все дорожчим. Основна складова – корми – постійно дорожчають. Добавки до кормів імпортні, тож прив’язані до долара. Так, ціна соєвої макухи (а це – життєво необхідний протеїн) сягнула 12 тис. грн за тонну. Добове курча на ринку коштує вже 20 грн. Ремонтний молодняк (молода вакцинована курочка) вартує 70-75 грн за голову. Раніше потрібну породу купували в Донецькій області. Зараз із зрозумілих причин це неможливо. Виходячи з цього, гарантувати, що ціна яйця залишиться на цьому рівні, ніхто не береться.
Не сприяють роботі виробника й зміни в оподаткуванні. Відтепер продати продукцію нижче собівартості – собі дорожче. А між тим, бувають різні ситуації. До того ж яйця – продукт, що швидко псується. Також негативно на собівартості яйця позначиться і підвищення орендної плати на землю, яка становитиме 3 відсотки від нормативної оцінки землі. Поки що не зрозуміло, за якими принципами проводили ту оцінку.
- А якщо ще й місцеві чиновники на кшталт В.М. Харченка будуть перешкоджати підприємству нормально працювати, поруч із територією колишнього комбікормового заводу можуть з’явитися руїни ще одного підприємства, - резюмує В.В. Пилипенко.
Тим часом за перший квартал 2015-го року було вироблено понад 2,6 млн. штук яєць, що більше торішнього. Начальник управління агропромрозвитку Щорської РДА Н.О. Дятел наголосила, що ТОВ «МК «Добробут» виробляє 41 відсоток валової продукції тваринництва району. Тож чи варто знищувати курку, яка несе «золоті» яйця? І чи можна назвати державницькою позицію одного з очільників міської громади…
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий